12.02.2012

Zo houdt collageen rimpels weg

Zelfs de huid van jonge proefdieren reageert positief op collageensuppletie. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Sao Paulo in Brazilië. Ratten van vier weken oud produceren in hun huid minder rimpelvormende enzymen en meer type-1- en type-4-collageen als ze collageen door hun voer krijgen.

Collageen voor de huid

Mensen die hun huid gezonder willen maken gebruiken al jarenlang supplementen met gelatine en collageen. In Zuid-Amerika en Zuid-Europa stoppen bodybuilders met huidproblemen wel eens extra gelatine in hun eiwitshakes, en in onze contreien slikken vooral vrouwen wel eens supplementen met gehydroliseerd collageen.

We kennen geen humane studies die bewijzen dat die producten werken, wel dierstudies waaruit blijkt dat het idee achter collageensupplementen helemaal niet zo raar is - zoals de Braziliaanse studie waarover dit stukje gaat.

Studie
De onderzoekers gaven een controlegroep van hun proefdieren standaardvoer dat voor 12 procent bestond uit eiwitten [Control]. Een tweede controlegroep kreeg voer waarin die eiwitten volledig waren vervangen door caseïne [CS]. De experimentele groep kreeg voer waarin die eiwitfractie was vervangen door een verrijkt collageenpreparaat [CH].

De onderzoekers gebruikten het gehydroliseerde collageen CPB1000 van Gelita. [www.gelita.com] Gelita betaalde tussen twee haakjes het onderzoek en is de werkgever van de eerste auteur.

De samenstelling van het gebruikte caseïne en het gehydroliseerde collageen staan hieronder.


Zo houdt collageen rimpels weg


Resultaten
Toen de 4 weken voorbij waren was in de huid van de collageengroep de aanmaak van collageentype-1 en -4 toegenomen. Type 1-collageen zit eigenlijk overal; type 4-collageen zit in epitheelcellen - en dus ook in de onderste lagen van de huid.


Zo houdt collageen rimpels weg


Zo houdt collageen rimpels weg


Zo houdt collageen rimpels weg


In de collageenratten waren de aanmaak en de activiteit van het enzym matrix metallo-proteinase-2 [MMP2] afgenomen. MMP2 breekt type-4-collageen af. Het enzym speelt een grote rol in het ontstaan van rimpels en groeven in de verouderende huid.

Slot
De huid van de ratten reageerde beter op collageen dan op het hoogwaardige caseïne. Dat suggereert dat collageensuppletie waarschijnlijk ook werkt als je al voldoende eiwitten via je voeding binnenkrijgt.

Bron:
J Med Food. 2011 Jun;14(6):618-24.

Meer:
Dierstudie: gehydrolyseerd collageen houdt huid jong (3-2-2012)