26.05.2012

Zeventigers hebben meer aan powertraining dan aan krachttraining

Zeventigers die met gewichten trainen kunnen hun workouts effectiever maken als ze hun concentrische bewegingen explosiever uitvoeren. Dat is de uitkomst van een studie die bewegingswetenschappers van Wake Forest University hebben gepubliceerd in Health and Quality of Life Outcomes.

Krachttraining maakt ouderen sterker en gespierder. Dat is bekend. Minder duidelijk is in hoeverre ouderen in hun alledaagse leven ook iets aan hun nieuwe lichaamskracht hebben. Volgens recente reviews, die de schaarse en soms ook nog tegenstrijdige studies samenvatten, blijft het nut van krachttraining beperkt tot simpele handelingen die kracht vergen. [Phys Ther. 2010 Dec;90(12):1711-5.]

In 2003 ontdekten onderzoekers dat zeventiger beter reageren op krachttraining als ze de beweging waarin ze de kilo's omhoog brengen - de concentrische beweging - explosiever uitvoeren. [J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2003 Feb;58(2):171-5. "Power training" noemden de onderzoekers die vorm van krachttraining.

De onderzoekers van Wake Forest University lieten zich door die studie inspireren, en deden een experiment met 3 groepen van elk 15 zeventigers dat 12 weken duurde.

De controlegroep deed in die periode niks.

De strength training-groep ging 3 keer per week naar een gym, en werkte daar een standaardschema af. De proefpersonen trainden met 70 procent van de belasting waarmee ze nog net 1 konden maken. Voor de concentrische beweging trokken de proefpersonen 2-3 seconden uit, voor de eccentrische beweging ook.

De power training-groep deed bijna hetzelfde als de strength training-groep. Het enige verschil was dat de proefpersonen de concentrische beweging "as fast as possible" uitvoerden.

Voor en na de trainingsperiode van 12 weken legden de onderzoekers de zeventiger vragenlijsten voor. De proefpersonen moesten aangeven hoeveel kilo's ze konden tillen in de gym [Self-efficacy for Strength], of hun lichaam sterk genoeg was om alledaagse handelingen te kunnen verrichten [Satisfaction with Physical Function] en hoe content ze met hun leven in het algemeen waren [Life Satisfaction].


Zeventigers hebben meer aan powertraining dan aan krachttraining
Zeventigers hebben meer aan powertraining dan aan krachttraining


Power training en strength training hebben evenveel effect op de tevredenheid met het leven in het algemeen, en op de kracht die ouderen in de gym ontwikkelen. Wel laat power training, meer dan reguliere krachttraining, proefpersonen in hun dagelijks leven beter functioneren.

"Although both traditional strength training and high velocity power training enhance self-efficacy, power training may offer older adults unique benefits to multiple levels of quality of life beyond the influence of traditional strength training", concluderen de onderzoekers. "Clinically, power training may be a particularly beneficial mode of training for older adults at risk for mobility disability or other strength/muscle related disorders and lead to enhanced quality of life."

Bron:
Health Qual Life Outcomes. 2008 Jun 13;6:45.