09.07.2011

Wat is creatinol-O-phosphate?

Pat Arnold, de man achter androstenedione, 6-OXO en 11-OXO, en de bedenker van onzichtbare anabolen als DMT en THG, heeft het supplement creatinol-O-phosphate nieuw leven in geblazen. [patrickarnoldblog.com May 7 2011] [Offline] Arnolds bedrijf Prototype Nutrition brengt het supplementen in de vorm van een bruispoeder. [prototypenutrition.com] [Offline] Aanleiding voor ons om onze supplementenkennis bij te spijkeren.

Creatinol-O-Phosphate is al halverwege de jaren zestig ontdekt door Italiaanse onderzoekers [Farmaco Sci. 1965 Dec;20(12):879-84.], maar ligt pas sinds een jaar of acht in supplementenwinkels. Als je het googleert, dan stuit je al snel op stukken die je vertellen dat "Creatinol-O-Phosphate is occasionally mistaken by new bodybuilders to be just another run-of-the-mill form of creatine". [bodybuilding.com May 28, 2008] En dat is een misvatting. "Creatinol-O-Phosphate is a revolutionary muscle- and strength-enhancing compound with a high rate of absorption in muscle tissue."

Toch is creatinol-O-phosphate geen klapper geworden. Volgens Arnold komt dat omdat de meeste producten te weinig creatinol-O-phosphate bevatten om de spieren van bodybuilders wijzer te maken. In experimenten injecteren onderzoekers hun proefpersonen met een gram van de stof. Omdat de biobeschikbaarheid van oraal toegediend creatinol-O-phosphate 60 procent de helft is van de beschikbaarheid als de stof injecteert, heb je dus iets van 2 gram per dag nodig. En dat krijg je via de producten van de concurrent - die behalve creatinol-O-phosphate ook nog andere componenten bevatten - niet binnen. Met Arnolds creatinol-O-phosphate, dat alleen the real deal bevat, is dat wel het geval.

Wat is creatinol-O-phosphate?
Je ziet Arnolds versie hiernaast. Het bevat bruispoeder. In water opgelost creatinol-O-phosphate ontziet de maag, aldus Arnold. Daarmee omzeilt hij bovendien het patent van concurrent Aplodan Formulations. [US20080058289] De man is slim.

Volgens Arnold is creatinol-O-phosphate geen creatine, al lijkt het effect er wel op. "The effects of creatinol-O-phosphate seem similar to the effects you see from creatine", schrijft Arnold in zijn blog. [patrickarnoldblog.com May 7 2011] [Offline] "Creatinol-O-Phosphate however does not dephosphorylate to any meaningful extent in muscle like creatine does. Therefore it apparently raises ATP levels by a mechanism other than by being a phosphate donor - like creatine does."

Je ziet de chemische structuurformules van creatine, creatinefosfaat en creatinol-O-phosphate hieronder.


Wat is creatinol-O-phosphate? Wat is creatinol-O-phosphate? Wat is creatinol-O-phosphate?

Creatine

Creatinefosfaat

Creatinol-O-Phosphate


Wat is creatinol-O-phosphate?
De studies - die trouwens allemaal uit de jaren zestig en zeventig komen - bevestigen wat Arnold over het werkingsmechanisme van creatinol-O-phosphate vertelt.

Goed, in een Ialiaans onderzoek uit 1979 vonden wetenschappers in de urine van menselijke proefpersonen een toename van de concentratie fosfaat en creatinine nadat die creatinol-O-phosphate hadden gekregen. De Italianen konden nagaan dat zowel de creatinine als het fosfaat afkomstig was van de toegediende stof. [Arzneimittelforschung. 1979;29(9a):1447-9.]

Het loslaten van de fosfaatgroepen gebeurt waarschijnlijk echter niet in de spieren. In een eveneens Italiaanse dierstudie [Arzneimittelforschung. 1979;29(9a):1452-6.], ook uit 1979, vonden we de figuur die je hiernaast ziet. In het spierweefsel staat maar een klein deel van het toegediende creatinol-O-phosphate zijn fosfaatgroepen af.

Er zijn een paar studies waaruit je kunt afleiden dat sporters iets aan creatinol-O-phosphate hebben. Eentje verscheen in 1975. Het is een Belgisch onderzoek, waarin vrouwen tussen de 58 en 96 jaar een injectie met een gram creatinol-O-phosphate kregen. [Curr Ther Res Clin Exp. 1975 Jun;17(6):531-4.] De ene keer was de injectie intramusculair [I.M.], de andere keer intraveneus [I.V.]. Een half uur na de toediening waren de vrouwen sterker in hun handen. Ze konden een veer met meer kracht dichtknijpen.


Wat is creatinol-O-phosphate?


Inderdaad. Het is misschien een beetje mager.

Over creatinol-O-phosphate is nog meer te vertellen. Morgen gaan we verder. Of overmorgen.

Bron:
Curr Ther Res Clin Exp. 1975 Jun;17(6):531-4.

Meer:
Fenegriek verbetert werking creatine (23-6-2011)
Dierstudie: combinatie creatine en Q10 beschermt hersencellen, verlengt levensduur (21-5-2011)
D-Pinitol voegt niks toe aan creatine (12-11-2009)