28.08.2012

Vrouwen reageren beter op krachttraining door aromatase-remmers

Anastrozole
Vrouwen die borstkanker hebben overleefd en aromatase-remmers gebruiken reageren verrassend goed op krachttraining. Onderzoekers van Oregon Health and Science University ontdekten dat het gebruik van aromatase-remmers in kankeroverlevers de nieuwvorming van spiermassa kan versnellen.

Borstkanker en spiermassa
Vrouwen die borstkanker overleven betalen vaak een hoge prijs. Hun chemotherapie en antioestrogenen vernietigen de kanker, maar verminderen ook de bot- en spiermassa - om maar iets te noemen. Bovendien worden veel borstkanker-overlevers inactief, en daardoor dikker. De onderzoekers vroegen zich af of krachttraining die bijwerkingen kan bestrijden.

Studie
De onderzoekers gebruikten een trainingsprogramma dat ze eerder hadden ontwikkeld om in gezonde vrouwen osteoporose te bestrijden. De onderzoekers lieten de vrouwen hun benen trainen met wall-sits, squats, deadlifts en lunges naar voren en opzij. Daarnaast lieten ze de vrouwen hun bovenlichaam trainen met oefeningen als de row, de chest-press, de lateral-raise en de push-up. De onderzoekers combineerden de krachttraining met plyometrics, en lieten de vrouwen springen met een weighted-vest.

Een workout bestond uit zo'n 6 jumpsets van 10 herhalingen, 2 sets van de oefeningen voor het bovenlichaam en 34 sets van de oefeningen voor het onderlichaam. De vrouwen trainden 2 keer per week.

Een controlegroep voerde twee keer per week strekoefeningen uit. [FLEX]

Resultaten
Na een jaar constateerden de onderzoekers dat de krachttraining [POWIR] de afbraak van botweefsel [BMD] in de ruggenwervels [Lumbar spine] en de heup [Total hip] had stopgezet.


Vrouwen reageren beter op krachttraining door aromatase-remmers


De bone-free lean mass was in de krachttrainingsgroep met 1.38 toegenomen. In de strekgroep was dat 1.12 procent. Het verschil tussen die groepen was niet statistisch significant.

Dat beeld veranderde echter toen de onderzoekers ook keken naar het gebruik van aromatase-remmers, en de figuur hieronder samenstelden. Toen zagen ze dat vrouwen die aromatase-remmers gebruikten en trainden met gewichten wel significant meer bone-free lean mass opbouwden.


Vrouwen reageren beter op krachttraining door aromatase-remmers


Aromatase-remmers zijn antioestrogenen, maar niet alle antioestrogenen zijn aromataseremmers. Aromatase-remmers blokkeren het enzym aromatase, en reduceren de omzetting van androstenedione en testosteron in estradiol. Een bekende aromataseblokker is anastrozole, de actieve stof in Arimidex.

Een andere groep antioestrogenen is die van de SERM's. SERM's blokkeren de receptor voor estradiol. Een bekende SERM is tamoxifen, de actieve stof in Nolvadex. De bevindingen van de onderzoekers hebben geen betrekking op vrouwen die SERM's gebruiken.

Conclusie
"In our study, we found greater between group differences in lean body mass over 1 year among aromatase inhibitor users that suggest a potentiating influence of aromatase inhibitors on training-induced hypertrophy", schrijven de onderzoekers.

"Recently, aromatase inhibitors use has been shown to increase free testosterone and lean mass in breast cancer survivors without concomitant changes in body fat. A possible synergistic effect of aromatase inhibitors and resistance training on lean mass in breast cancer survivors is an intriguing finding that is worth further study."

Bron:
Breast Cancer Res Treat. 2011 Jun;127(2):447-56.

Meer:
Het effect van 50 mg DHEA en 100 mg atamestane per dag (19-5-2011)
Exemestane maakt gespierder en slanker (8-2-2011)