Opgeladen: 19-6-2024
Opgeborgen in: Vitamine D, Vitamine E, Vitamines, Skinceuticals
Translation: Vitamin D works even better against eczema in combination with vitamin E (20-6-2024)

Vitamine D werkt nog beter tegen eczeem in combinatie met vitamine E

Suppletie met vitamine D reduceert eczeem met ongeveer dertig procent, schreven we een paar dagen geleden. In combinatie met suppletie met vitamine E wordt dat beschermende effect misschien fors sterker.


Vitamine D werkt nog beter tegen eczeem in combinatie met vitamine E


Studie
In 2011 verscheen in de Journal of Dermatological Treatment een kleine trial, waaraan 45 mensen met eczeem als proefpersoon meewerkten.

De onderzoekers, verbonden aan Tehran University of Medical Sciences, verdeelden de proefpersonen in 4 groepen. Er was een placebogroep, een vitamine D-groep, een vitamine E-groep en een groep die zowel vitamine D als vitamine kreeg.

De trial duurde 60 dagen.

De proefpersonen die vitamine D kregen, slikten dagelijks 40 microgram vitamine D3. De proefpersonen die vitamine E kregen, slikten dagelijks een goedkoop supplement met 265 milligram alfa-tocoferol.

Resultaten
De onderzoekers bepaalden de ernst van het eczeem aan de hand van een SCORAD-score. Tijdens de trial zakte die score in de vitamine D-groep en de vitamine-E-groep met 35-36 procent. De afname in de placebogroep was van eenzelfde orde.

De combinatie van beide vitamines reduceerde de SCORAD-score echter met 64 procent. Dat was wel significant meer dan de afname in de placebogroep.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Vitamine D werkt nog beter tegen eczeem in combinatie met vitamine E


Mechanisme
Vitamine E zit in noten en zaden. De vitamine speelt een rol bij het gezond blijven van de huid. [Indian Dermatol Online J. 2016 Jul-Aug;7(4):311-5.]

Dagelijks hebben volwassenen ongeveer 15-20 milligram vitamine E nodig, maar grote groepen halen dat niet. De gemiddelde dagelijkse inname ligt waarschijnlijk dichter bij de 6 milligram. [Int J Vitam Nutr Res. 2015 Dec;85(5-6):261-81.] In de trial die we in dit bericht bespreken compenseerde suppletie mogelijk een tekortschietende inname van vitamine E.

Conclusie
Het aantal proefpersonen in deze trial was wel erg klein, vinden de onderzoekers zelf. "Studies with a larger sample size are needed to draw a conclusion", schrijven ze.

Bron:
J Dermatolog Treat. 2011 Jun;22(3):144-50.

Meer:
Gefermenteerde voedingsmiddelen beschermen tegen eczeem (17-6-2024)
Deze probiotica verzachten eczeem (15-6-2024)


Minder geraffineerde granen en meer groenten | Eczeem bestrijden met voeding Met of zonder hydrocortison, supplement met vitamine D vermindert eczeem EPA reduceert eczeem

Minder geraffineerde granen en meer groenten | Eczeem bestrijden met voeding
Als je last hebt van eczeem, dan verminderen je klachten misschien als je geraffineerde graanproducten - zoals wit brood - uit je voeding sodemietert en de hoeveelheid groenten opvoert.

Met of zonder hydrocortison, supplement met vitamine D vermindert eczeem
Volgens een Britse metastudie vermindert suppletie met 1600 IE of 40 microgram vitamine D per dag eczeem.

EPA reduceert eczeem
Onderzoekers van Shahid Beheshti University gaven kinderen met eczeem gedurende een maand elke dag een supplement met 500 milligram EPA.