Opgeladen: 29-8-2022
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Vitamines, Vitamine D
Translation: Vitamin D reduces risk of death from covid | Research among unvaccinated covid patients (30-8-2022)

Vitamine D verkleint kans overlijden door covid | Onderzoek onder niet-gevaccineerden

Mensen die zich niet hebben laten vaccineren tegen corona en ernstig ziek worden, hebben meer kans om te overleven als hun vitamine D-spiegel enigszins op peil is. Dat is ook interessant voor mensen die zijn gevaccineerd, maar bij wie de vaccins hun werking alweer beginnen te verliezen.


Vitamine D verkleint kans overlijden door covid | Onderzoek onder niet-gevaccineerdenStudie
Robert Barrett, een onderzoeker van de Technological University Dublin, volgde gedurende een jaar 232 niet-gevaccineerde covidpatiënten die met een longontsteking werden opgenomen in het academisch ziekenhuis van zijn universiteit en zuurstof nodig hadden.

Barrett bepaalde de vitamine D-spiegel van de patiënten en hield bij of ze hun opname overleefden.

Resultaten
Leeftijd was 'de' factor als het om het overleven van covid ging.

De zeventigplussers, of ze nu een betrekkelijk 'hoge' - die aanhalingstekens staan er niet voor niets - vitamine D-spiegel hadden of een betrekkelijk lage, hadden meer kans om te overlijden dan de zeventigminners. Maar aan de andere kant beschermde een relatief 'hoge' - weer die aanhalingstekens - spiegel ook de zeventigplussers.


Vitamine D verkleint kans overlijden door covid | Onderzoek onder niet-gevaccineerdenBarrett corrigeerde zijn cijfers voor de inmiddels bekende factoren van geslacht, diabetes en overgewicht. Ook na de correctie beschermde vitamine D nog steeds.

Mechanisme onbekend
De onderzoekers hadden verwacht dat een hogere vitamine D-spiegel ontstekingsfactoren als CRP laag zou helpen houden. Omdat serieuze covid gepaard gaat met een reeks aan ontstekingen, die op zichzelf al serieuze gevolgen hebben, zou de ontstekingsremmende werking van vitamine D de sterftekans bij covidpatiënten kunnen verlagen. Van een geringere activiteit van CRP bij de studiedeelnemers met een betrekkelijk 'hoge' vitamine D-spiegel was echter geen sprake.

Conclusie
"The current data suggest that unvaccinated subjects, who become hospitalized with covid pneumonia, have increased mortality with increasing age and with lower serum 25(OH)D levels", schrijven de Ieren.

"Vitamin D supplementation may play a vital role in protecting both unvaccinated patients and patients in whom the effect of vaccination wanes."

Ook dat laatste is natuurlijk interessant. De groep gevaccineerden die niet of nog maar een beetje is beschermd tegen covid is, als je de recente studies mag geloven, verrassend groot.

Bron:
Nutrients 2022, 14, 3252.

Meer:
Lage vitamine D-spiegel verhoogt kans op serieuze covid met een factor 14 (4-3-2022)
Combinatie van vitamine D3, vitamine B12 en magnesium houdt covid-patiënt uit de IC (8-1-2022)
Zonlicht beschermt tegen besmetting coronavirus, supplementen met vitamine D helpen opname ziekenhuis voorkomen (8-12-2021)


Bij deze vitamine D3-spiegel is SARS-CoV-2 (in theorie dan) niet meer dodelijk Vitamine D en corona | Minder kans op infectie, ziekte en overlijden Besmetting met covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank?

Bij deze vitamine D3-spiegel is SARS-CoV-2 (in theorie dan) niet meer dodelijk
Een statistische exercitie die drie onafhankelijke Duitse onderzoekers hebben gepubliceerd als preprint.

Vitamine D en corona | Minder kans op infectie, ziekte en overlijden
En alweer verschijnt er een metastudie die vertelt dat een adequate vitamine D-spiegel beschermt tegen het coronavirus.

Besmetting met covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank?
Je hebt alle kenmerken van iemand die door besmetting met gevreesde covid-19-virus doodziek kan worden, maar toch heeft infectie nauwelijks effect op je gezondheid.