21.11.2003

Vitamine D beschermt prostaat tegen androgenen

Vitamine D remt de groei van de prostaat door testosteron. Door proeven op ratten ontdekten Amerikaanse onderzoekers dat de vitamine via de androgeenreceptor de groeibevorderende prikkel van testosteron in de prostaat vermindert.

Vitamine D & de prostaat
Het idee dat vitamine D invloed heeft op de prostaat is oud nieuws. Vitamine D is samen met testosteron nodig voor de ontwikkeling van het orgaan, en volgens epidemiologische studies is de kans op prostaatkanker vermindert naarmate de inname van vitamine D hoger is.

Studie
De Amerikanen werkten met vier groepen jonge ratten. Twee groepen waren intact - lees: niet gecastreerd. Een intacte groep kreeg geen extra vitamine D en fungeerde als controlegroep, de andere intacte groep kreeg om de andere dag een injectie met de actieve vorm van vitamine D - 1,25-dihydroxyvitamine D3 of kortweg 1,25 D. Die vitamine ontstaat in het lichaam door omzetting van vitamine D uit de voeding.

De onderzoekers werkten verder met twee groepen ratten die waren gecastreerd. De ene groep kreeg geen vitamine D, de andere wel.

Resultaten
De figuur hieronder laat zien dat vitamine D weinig doet met de grootte van de prostaat als er geen testosteron aanwezig is. Circuleert er wel testosteron in het lichaam van de ratten, dan vermindert de vitamine de groei van de prostaat met 40 procent.


Vitamine D beschermt prostaat tegen androgenen


Groep 1: intact, geen vitamine; Groep 2: intact, wel vitamine; Groep 3: gecastreerd, geen vitamine; Groep 4: gecastreerd, wel vitamine. De onderzoekers haalden de prostaat uit elkaar en wogen de ventrale en dorsale delen apart.

Toen de onderzoekers in de prostaat van hun profdieren de androgeenreceptor gingen tellen, zagen ze dat in de intacte ratten die vitamine D kregen het aantal receptoren voor vitamine D [VDR] verdubbelde. In de gecastreerde dieren gebeurde dat niet. De onderzoekers vermoeden dat de androgeenreceptor in de prostaat minder goed werkt naarmate er meer receptoren voor vitamine D in dat weefsel zitten.

Misschien verminderen anabolengebruikers hun kans op prostaatproblemen als ze hun inname van vitamine D verhogen...

Bron:
J Cell Biochem. 2003 Sep 1;90(1):138-47.