28.05.2011

Visolie beschermt boksers, zegt dierstudie

Boksers kunnen misschien hun kans op hersenafwijkingen verminderen als ze supplementen met visolie slikken. Volgens een dierstudie van Amerikaanse neurologen herstellen hersencellen sneller van head trauma door toediening van het visvetzuur DHA.

Hersenbeschadiging

Visolie voor boksers
Tien tot 20 procent van de professionele boksers heeft tekenen van hersenbeschadiging. Het gevolg van de klappen op hun hoofd die ze hebben opgelopen, aldus artsen, psychiaters en neurologen. Die pleiten daarom meer geregeld voor een verbod op boksen of strengere regels. Of het nou zo verstandig is om alles wat zweemt naar risico te verbieden, dat laten we maar even in het midden. Al was het maar omdat vechtsporters niet de enige mensen zijn die head trauma oplopen.

Elk jaar komen er in de VS alleen al 220.000 mensen in het ziekenhuis met verwondingen aan het hoofd. Van die 220.000 houden er 80.000 blijvend letsel aan hun verwondingen over. Vijftigduizend mensen overlijden. Vechtsporters zijn een verwaarloosbaar klein deel daarvan.


Visolie voor boksers


Studie
De onderzoekers, verbonden aan West Virginia University, vroegen zich af of ze de hersenen van mensen met verwondingen aan het hoofd sneller of beter konden laten herstellen met visoliesupplementen. In de hersenen zit vrij veel van het visvetzuur DHA. Dat vetzuur stimuleert de groei van hersencellen en beschermt ze bovendien tegen beschadiging en stress.

De onderzoekers bezorgden ratten allemaal een even ernstige hersenschudding en lieten de dieren vervolgens 30 dagen herstellen. Een deel van de ratten kreeg standaardvoer, een deel kreeg daarbij dagelijks per kg lichaamsgewicht 10 mg DHA, en weer een ander deel kreeg naast het voer 40 mg DHA per kg per dag.

Toen de 30 dagen voorbij waren bestudeerden de onderzoekers de hersencellen van de ratten. Ze zochten in de axonen, de uitlopers van hersencellen, naar voorlopers van beta-amyloid precursor protein [APP]. Beta-amyloid peptides vormen plaques in de hersenen van mensen met Alzheimer of dementie, maar waarschijnlijk ook in de hersenen van mensen die zware klappen op het hoofd hebben moeten incasseren.


Visolie voor boksers


Visolie voor boksers


Visolie voor boksers


Sham = ratten zonder hersenschudding.

Mechanisme
Als cellen zoveel schade hebben opgelopen dat ze zichzelf niet meer kunnen repareren doden ze zichzelf. Als dat gebeurt gaat de aanmaak van het zelfmoordenzym caspase-3 omhoog. Dat gebeurde ook met de hersencellen van de ratten die een klap hadden gekregen - maar in beduidend mindere mate als die waren behandeld met DHA.

Slot
Als je de gebruikte doses moet vertalen naar een mens van 100 kilo [dat rekent makkelijk] en rekening houdt met de tragere stofwisseling van mensen, dan kom je op een dosis van 100 tot 400 mg DHA per dag. De meeste goedkope visoliesoorten bestaan voor 10-15 procent uit DHA. Je komt dan dus uit op 1 tot 4 van die grote capsules van een gram per dag.

Het is nog maar de vraag of andere omega-3-vetzuren net zo goed werken als DHA. Van alle omega-3-vetzuurmoleculen in de hersenen is 97 procent DHA.

Bron:
J Neurotrauma. 2010 Sep;27(9):1617-24.

Meer:
Dierstudie: combinatie creatine en Q10 beschermt hersencellen, verlengt levensduur 21.05.2011
Epicatechine en lichaamsbeweging verbeteren het geheugen (1-6-2007)