16.02.2007

Visolie is antikatabool in dierstudie

Een dieet met veel visolie maakt spieren gevoeliger voor insuline, en vermindert zo de afbraak van spiereiwit. Dat ontdekten Canadese onderzoekers die proeven deden met stieren. Hun studie verscheen in de Journal of Physiology.

De onderzoekers voerden de stieren vijf weken lang extra vetzuren uit vis, via een slangetje dat de vetzuren direct in hun maag pompte. Ze deden hun onderzoek omdat ze werken aan een voedingsstrategie die de spieren van ouderen beschermt tegen aftakeling.

Visvetzuren in de membraan van spieren gaan het effect van veroudering op de insulinehuishouding tegen, hopen de onderzoekers. Komen de vetzuren in de membraan van spiercellen, dan maken die meer en gevoeliger insulinereceptoren aan. Veroudering maakt spieren juist minder gevoelig voor insuline. Artsen denken dat ouderen daardoor spiermassa verliezen.

De suppletie zorgde ervoor dat de hoeveelheid visvetzuren in de spieren met enkele tientallen procenten toenam. Daardoor verdwenen suikers en vooral aminozuren versneld uit het bloed [Net disposal].


Visolie is antikatabool in dierstudie


De afname van het aantal aminozuren in het bloed was niet het gevolg van een verhoogde opname van aminozuren door de spiercel, denken de onderzoekers. In de spiercellen verminderde de afbraak van eiwitten – de proteolyse.


Visolie is antikatabool in dierstudie


In de spiercellen activeerden de visvetzuren signaalmoleculen van de Akt-mTOR-S6K-pathway. De fosforylering van Akt op aminozuur Ser473 – die activering van PI3-kinase indiceert - nam toe met 40 procent. De fosforylering van het aminozuur Ser2448 van mTOR nam toe met 500 procent, de fosforylering van S6K1 op Thr389 met 200 procent.

Visolie is antikatabool in dierstudie
Fosforylering houdt in dat de moleculen forsforgroepen krijgen, en daardoor actiever worden. Ze gaan signalen doorgeven die in dit geval anabolisme in de hand werken.

Zwaarder werden de runderen niet. Ze gingen wel zuiniger met energie om, en hadden minder voedingsstoffen nodig om te groeien. Gegevens over de lichaamssamenstelling geven de onderzoekers niet. De publicatie zegt dus niets over de hoeveelheid spiermassa en vet, al zou je op basis van de gegevens verwachten dat de dieren meer spierweefsel opbouwden en minder vetweefsel.

De stieren waren jong en groeiden snel. Had de proef langer geduurd, dan waren de effecten van visolie beter uit de verf gekomen, constateren de onderzoekers.

Bron:
J Physiol. 2007 Feb 15;579(Pt 1):269-84.

Meer:
Dierstudie: suiker maakt minder dik door suppletie met visolie (22-11-2003)