12.02.2003

Vier van de acht Strongest Men in Football zijn dood

Op 18 april 1980 organiseerde het Amerikaanse TV-station CBS 'The Strongest Men In Football', een mediaspektakel dat model zou staan voor talloze shows rond krachtsporters. Onderzoeksjournalist Shaun Assael ging na wat er is geworden van de acht krachtpatsers die meededen aan het evenement. Vier van hen, ontdekte hij, waren inmiddels overleden.

Rond 1980 begonnen de cultuur van het football en die van de sportschool zich te vermengen. Een kleine groep spelers had de weg naar het krachthonk gevonden en was met gewichten gaan trainen. Bob Young bijvoorbeeld, die speelde bij The Cardinals. Aanvankelijk kenmerkte zijn levensstijl zich door zijn verslaving aan sigaretten en bier. Totdat Young in '74 een sportschool binnenliep en er twintig kilo zwaarder weer uitkwam. Vanaf toen ging het alsmaar beter met hem.

'Ik dank mijn loopbaan aan de gewichten', zei Young vaak. En aan de anabolen, vertelde hij aan jonge spelers die zijn voorbeeld grif zouden volgen. 'Ik heb me nooit beter gevoeld dan toen ik gebruikte', vertelde hij aan een sporttijdschrift. 'Als je weet wat je doet kunnen anabolen je helpen om een goede atleet te worden.'

In de jaren tachtig rende de gezondheid van Bob Young achteruit. Waren het de anabolen? Zijn hart verslechterde, hij kreeg diabetes en werd veel te zwaar. In 1995, als hij zich heeft opgedoft voor een feest, sterft hij aan een hartaanval. Hij is 52 jaar.

Young hield het langer uit dan een andere Sterke Man die tijdens het spektakel furore maakte. Lyle Alzado was een beruchte speler, die tijdens wedstrijden zijn tegenstanders intimideerde en dreigde dat hij hun kinderen zou vermoorden. Achter die agressieve houding ging echter een onzekere man schuil, zeiden zijn familieleden en vrienden. De twaalfweekse kuurtjes met dianabol, die de magere Alzado veranderden in een indrukwekkende gespierde man, namen die onzekerheid niet weg.

Het waren diezelfde anabolen die Alzado in de komende jaren alsmaar onstabieler maakten. Hij werd zo onvoorspelbaar dat zijn teamgenoten het management smeekten om hem te ontslaan. En toen dat gebeurde was Alzado snel vergeten. Zijn naam duikt weer op in de media in 1991, als de 41-jarige ex-atleet een gezwel in zijn hersenen blijkt te hebben dat chirurgen niet durven weg te halen. 'Als ik had geweten dat ik zo ziek zou worden, had ik het naturel geprobeerd', vertelde Alzado een journalist. Hij sterft een jaar later.

Een derde deelnemer aan het spektakel was Steve Furness. Hij sterft in 2000, 49 jaar oud. 'Door de anabolen', fluisteren zijn vrienden op zijn begrafenis.

En dan was er Mike Webster. Een atleet, die in zijn team aanvankelijk bewondering oogste, maar later, toen zijn teamgenoten hem beter leerden kennen, niet meer. 'Zijn obsessies waren ongezond', zeiden ze over hem. Mike kwam op The Strongest Men In Football als winnaar uit de bus. Gebruikte hij anabolen? Assael weet het niet. Hij weet alleen dat Webster op 22 september 2002 paars en trillend wakker zal worden omdat de helft van zijn hartspier het opgeeft, en daarna in een coma zal glijden waaruit hij nooit meer wakker zal worden. Hij is dan vijftig jaar.

Grote verliezer van de wedstrijd was Joe DeLamielleure, een gewaardeerde speler die zeven dagen per week met gewichten trainde. Toch was hij geen partij voor de zeven andere kandidaten. Hij was clean. O, er zijn genoeg gelegenheden geweest waarin hij graag wat geprobeerd zou hebben, maar zijn vrouw - die verpleegster was - vond dat niet goed. 'Ze wil geen kinderen met vinnen', grapte DeLamielleure.

Toen DeLamielleure Bob Young 22 reps met 220 kilo neck press zag maken, stapte DeLamielleure uit de wedstrijd. 'Of de evolutie heeft zojuist een grote stap voorwaarts gezet, of die rotzakken gebruiken iets', mopperde hij.

DeLamielleure leeft nog steeds en is kerngezond. Het enige wat als een donkere wolk boven hem hangt is de frustratie, bekent hij. 'Niemand herinnert zich dat ik het allemaal zonder dope heb gedaan.'

Bron:
Shaun Assael. Big Night. ESPN The Magazine, January 21, 2003.

Meer:
Bodybuilder Don Long krijgt nieuwe nier (15-4-2002)
Anabolic–Androgenic Steroids as a Gateway to Opioid Dependence (28-5-2000)