08.08.2011

Vier dagen pijnlijke gluten na anaboleninjectie is normaal

Het injecteren van anabolica resulteert dikwijls in een gevoelige spuitplek. Dat is normaal, maar pijn kan ook een teken zijn dat er iets mis is. Wanneer moet je je zorgen maken en wanneer moet je gewoon de rit uitzitten? Dat vertelt een onderzoek van Australische endocrinologen onder 125 mannen, die allemaal 1000 mg testosteron-undecanoaat ingespoten kregen. Het hormoon was opgelost in 4 ml castorolie.

De onderzoekers lieten de mannen injecteren in het bovenste en buitenste kwadrant van hun bilspier door een getrainde verpleger. Daarna vroegen de onderzoekers de mannen of ze de pijn in hun ingespoten bilspier een cijfer konden geven. Een 0 is 'geen pijn', een 2 is 'vervelend', een 4 is 'onaangenaam', een 6 is 'behoorlijk pijnlijk', een 8 is 'verschrikkelijk' en 10 is 'onbeschrijflijk'.

Je ziet hieronder dat de pijn in de bilspier 4 dagen kan aanhouden.


Vier dagen pijnlijke gluten na anaboleninjectie is normaal


De onderzoekers ontdekten dat de pijn in een professioneel ingespoten bilspier op z'n ergst ergens tussen "vervelend" en "onaangenaam" zit. Ze ontdekten ook dat leeftijd een factor is in de pijnbeleving. In de figuur van hieronder is de pijn uitgesplitst naar leeftijd. Q1 = 39 jaar; Q2 = 43 jaar; Q3 = 62 jaar. Dat oudere mannen minder snel last hebben van pijnlijke anabolengluten komt waarschijnlijk omdat met het klimmen van de jaren de pijngrens opschuift.


Vier dagen pijnlijke gluten na anaboleninjectie is normaal


Vier dagen pijnlijke gluten na anaboleninjectie is normaal


Een andere factor is de pijn die de gebruikers de vorige keer na een injectie ervoeren. Was de injectie toen pijnlijk, dan was hij dit keer ook, vertelt de figuur hierboven. Het stippellijntje geeft de gemiddelde pijn in de studie.

Uiteraard zegt de studie niets over de pijn na injectie met een in water opgelost anabool, zoals stanozolol, en ook niet over een injectie met een propionaatester. Anabolengebruikers ervaren injecties van beide soorten preparaten immers als extra pijnlijk. Maar met die slag om de arm kunnen anabolengebruikers er toch een paar dingen uit afleiden.

Als pijn in een ingespoten plek langer aanhoudt dan 4 dagen, dan is dat misschien een teken dat er iets mis is gegaan. Dat geldt natuurlijk niet als de bewuste plek binnen die periode nogmaals is gebruikt voor een injectie. Er zou ten tweede ook iets aan de hand kunnen zijn als de pijn pijn ernstiger is dan "onaangenaam". Tenslotte zouden oudere gebruikers iets beter op de pijntjes en seintjes van hun lichaam kunnen letten dan jongere.

Bron:
Asian J Androl. 2010 Mar;12(2):227-33.

Meer:
Koortslip maakt anabolen spuiten riskanter (24-7-2010)
Spuitgezwel in bodybuilders zet artsen op verkeerde been (1-1-2010)
Spierweefsel bodybuilder sterft af na site injection stanozolol (2-2-2009)