02.07.2011

Verkalkte gezwellen bij chemische bodybuilder

Spaanse artsen, verbonden aan de Clinica Ponferrada, hebben chirurgisch twee gezwellen weggehaald uit het bovenlichaam van een chemische bodybuilder van 30 jaar. In de borst, benen en armen van de bodybuilder zaten er nog veel meer. De grootste - in de linkerarm van de man - was 12 centimeter lang.

De huid boven de gezwellen was normaal, schrijven de artsen. Maar toen ze de bodybuilder bevoelden, merkten ze meteen dat er van alles in het lichaam van de man zat dat daar niet thuishoorde. Je ziet hieronder een foto waarop een arts een gezwel in het bovenbeen van de bodybuilder bevoelt.

Sommige van de gezwellen waren hard geworden en verkalkt, sommige nog niet. De twee gezwellen die de artsen weghaalden waren elk 4 centimeter in doorsnede en waren duidelijk zichtbaar. De ene zat links, de andere rechts. De bodybuilder wilde ze weghebben "for aesthetic reasons".

De bodybuilder had anabolen gebruikt, vertelde hij. Tien jaar geleden hadden zijn trainers hem ingespoten, en toen hij wist hoe hij zelf spuiten moest zetten injecteerde hij zichzelf naar hogere androgeenniveau's met middelen als Dimetabol, Testogan, Winstrol, Sustanon en Ganabol.

De artsen onderzochten de verwijderde gezwellen. Ze vonden ingekapselde en verkalkte plekken (A) en macrofagen (B) - immuuncellen die indringers absorberen en verteren. Ze vonden ook ingekapseld lichaamsvreemd materiaal (C).


Verkalkte gezwellen bij chemische bodybuilder


Verkalkte gezwellen bij chemische bodybuilder


Verkalkte gezwellen bij chemische bodybuilder


De onderzoekers snappen niet waar de gezwellen vandaan komen. Ze maken wel een opmerking waarbij ze naar onze bescheiden mening waarschijnlijk dicht bij de oorzaak in de buurt komen: de gezwellen in de bodybuilder doen denken aan gezwellen die ontstonden in het lichaam van mensen die kleine aluminiumdeeltjes hadden ingespoten.

Onze theorie: de gezwellen zijn ontstaan doordat er in de anabolen van de bodybuilders iets zat wat daarin niet thuishoorde. Metaaldeeltjes? Zou best wel eens kunnen, de kwaliteit van sommige Chinese bioreactoren kennende. En nu we dat hebben gezegd worden wij meteen melancholiek en verlangen we terug naar de goede oude tijd dat alle anabolen nog uit de fabrieken van Schering en Organon kwamen.

Och ja, vroeger. Toen je nog elk jaar de Elfstedentocht had en je een hele avond kon gaan stappen voor een tientje. Vroeger was alles beter.

Bron:
Acta Dermatovenerol Croat. 2011 Jun;19(2):103-6.

Meer:
Spuitgezwel in bodybuilders zet artsen op verkeerde been (1-1-2010)
Spierweefsel bodybuilder sterft af na site injection stanozolol (2-2-2009)
Bodybuilder krijgt gezwel in triceps na injectie met anabolen (20-12-2007)