01.06.2006

Urine als cola

Hij had koorts, moest overgeven, hij had kramp in zijn spieren en zijn urine leek op cola. De artsen, die de 34-jarige bodybuilder in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam behandelden, hadden nog nooit zoiets meegemaakt.

De man was zojuist weer begonnen met trainen nadat hij een half jaar geen gewicht had aangeraakt. Hij had er maar meteen een stevige kuur ondergezet, blijkt uit het artikel over het geval in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.


Urine als cola


De fosfatidylcholine kwam waarschijnlijk uit een preparaat als Lipostabil. Spuit je dat in je vetlagen, dan gaan de cellen kapot. Het is effectieve, maar niet erg veilige methode.

Bij de eerste training ging het al fout. De man kreeg spierkrampen, die zo serieus waren dat hij moest stoppen met trainen. Daarna werd hij alleen nog maar zieker. Hij kreeg koorts, hartkloppingen en gaf over. Toen hij naar de WC ging, ontdekte hij dat zijn urine zo bruin was als cola. Een paar uur later liep de man binnen bij de Spoedeisende Hulp.

Hij was ziek, constateerden de ietwat verbaasde artsen. De bodybuilder had inderdaad een afwijkende hartslag, maar zijn bloeddruk was normaal en hij had lichte koorts. Maar de uitslag van het laboratoriumonderzoek was, ehm, weer tamelijk extreem.

De onderzoekers vonden "een sterk verhoogde waarde van creatinekinase (CK): 101.600 U/l (< 200), een lactaatdehydrogenase (LDH)-activiteit van 7100 U/l (175-400), een alanineaminotransferase(ALAT)-activiteit van 96 U/l (5-45), een aspartaataminotransferase(ASAT)-activiteit van 808 U/l (10-40) en een CK-MB-concentratie van 11 microg/l (< 7,6)."

Rabdomyolyse, luidde de diagnose. In het lichaam van de bodybuilder gingen spiercellen kapot en de inhoud daarvan stroomde in de bloedbaan. Dat is levensgevaarlijk, omdat de nieren eraan kunnen bezwijken.

De artsen gaven de bodybuilder intraveneus vocht om zijn bloed te verdunnen. Daar zat bovendien een beetje natriumbicarbonaat in.

Het hielp. In de vier dagen dat de bodybuilder in het ziekenhuis verbleef verbeterde zijn situatie snel. Op de vierde dag was het gevaar nog niet geweken, maar wilde de man met alle geweld naar huis. De artsen moesten hem laten gaan. Ze konden hem alleen nog het advies geven veel te drinken.

Wat er precies met de man aan de hand was weten de artsen niet. Maar dat belet ze niet om, op basis van wat literatuuronderzoek, vrijuit te speculeren.

Krachttraining beschadigt de spieren, al is het bijna onmogelijk om zoveel spiercellen te beschadigen dat je rabdomyolyse krijgt. Maar als je schildklier-hormoon gebruikt, dan wordt de kans daarop groter. Hetzelfde geldt in theorie voor clenbuterol. In ieder geval, de combinatie van de eerste training, clen en T3 zou wel eens voor een extreme spierschade kunnen veroorzaken.

Normaliter gebruiken bodybuilders ook anabolen als ze stofwisselingsversnellers gebruiken. Anabolen voorkomen dat de clen en de T3 spierweefsel afbreken. Deze bodybuilder was geen uitzondering. Hij was echter gelijktijdig begonnen met zowel T3, clen en anabolen. Anabolen hebben tijd nodig om aan te slaan, en die tijd hadden ze niet gekregen.

Bron:
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006 May 13;150(19):1077-80.

Meer:
Na injecties met sesamolie zitten je pecs vol ingekapselde vetknobbels (20-4-2004)
Gevalstudie: bloedproppen door anabolen (22-9-2003)
Bodybuilder draait door na welgeteld 1 injectie deca (19-9-2003)