19.09.2015

Het trainingsprincipe waarmee krachtsporters hun afgifte van groeihormoon met een factor 17 kunnen vergroten

Krachttraining waarbij je 3 seconden uittrekt voor de teruggaande - in het jargon van de bewegingswetenschappers: eccentrische - beweging resulteert in een fors hogere afgifte van groeihormoon dan krachttraining waarbij de teruggaande beweging nog geen seconde in beslag neemt. Dat rapporteren Braziliaanse bewegingswetenschappers in Biology of Sport.

Meer groeihormoon
Krachtsporters kunnen van alles doen om de afgifte van groeihormoon door hun workouts te verhogen. Ze kunnen bijvoorbeeld supplementen als alpha-GPC, ornithine of GABA gebruiken. Of trainen bij een ongewoon hoge temperatuur.

De effecten van al die ingrepen zijn echter beperkt. Ze zijn misschien interessant voor sporters die verouderingsprocessen willen vertragen, maar waarschijnlijk te bescheiden om de spieropbouw te versnellen.


Het trainingsprincipe waarmee krachtsporters hun afgifte van groeihormoon met een factor 17 kunnen vergroten


Braziliaanse bewegingswetenschappers, verbonden aan de Methodist University of Piracicaba, ontdekten echter een methode die de afgifte van groeihormoon na een krachttraining met - schrik niet - een factor 17 verhoogt. En dat heeft misschien wel een positief effect op de spiergroei...

Studie
De Brazilianen verdeelden 16 mannelijke ervaren krachtsporters in 2 groepen, en lieten beide groepen 4 sets bankdrukken met 70 procent van het gewicht waarmee de mannen nog maar net 1 rep konden maken. De mannen in beide groepen maakten sets van 8 reps.

De mannen in de ene groep deden een halve seconde over de teruggaande beweging [fast eccentric velocity; FEV], de mannen in de andere groep trokken daarvoor 3 seconden uit [slow eccentric velocity; SEV].

Resultaten
Voor en tot een half uur na de kleine workout bepaalden de onderzoekers de concentratie melkzuur [lactate] en groeihormoon in het bloed van de mannen. De concentratie van melkzuur, maar vooral die van groeihormoon, was hoger in de mannen die 3 seconden over hun teruggaande beweging hadden gedaan.


Het trainingsprincipe waarmee krachtsporters hun afgifte van groeihormoon met een factor 17 kunnen vergroten


Het trainingsprincipe waarmee krachtsporters hun afgifte van groeihormoon met een factor 17 kunnen vergroten


Een kwartier na de workout was de concentratie groeihormoon in het bloed van de mannen in de slow eccentric velocity-groep maar liefst 17 keer hoger dan bij de mannen van de fast eccentric velocity-groep.

Conclusie
"It is not well established whether resistance exercise protocols that induce significant increases in the acute GH response will lead to superior muscular adaptations in a chronic process", geven de Brazilianen toe. "However, we believe the results presented in this study will assist strength and conditioning coaches in prescribing eccentric training bouts for resistance-trained men."

"Muscular adaptations result from a multifactorial process involving mechanical, metabolic, and immune/inflammatory factors in addition to various hormonal responses. Therefore, if the emphasis in resistance training periodization is to induce a greater acute metabolic stress and GH response, we recommend manipulating the eccentric movement velocity."

Bron:
Biol Sport 2014; 31(4):289-294. [Offline]

Meer:
In Chin-Shin Oolong Tea zit een groeihormoonbooster (19-8-2015)
Langdurige cardiotraining stimuleert afgifte groeihormoon meer dan krachttraining (15-5-2014)
Dierstudie: elfhonderd procent meer testosteron en driehonderd procent meer groeihormoon door Rubus coreanus (10-8-2013)