Opgeladen: 10-3-2016
Opgeborgen in: Supplementen voor meer testosteron, Plantaardige extracten
Translation: Tiger nuts double testosterone levels (18-5-2016)

Tijgernoten vertweevoudigen testosteronspiegel

Tijgernoten vertweevoudigen testosteronspiegel
In onze contreien gebruiken sportvissers tijgernoten als aas, maar een paar honderd kilometer naar het zuiden zijn diezelfde tijgernoten een normaal voedingsmiddel. Jordaanse onderzoekers vertellen in BMC Complementary and Alternative Medicine dat tijgernoten de concentratie testosteron kunnen verdubbelen. Bij ratten tenminste.

Tijgernoten
Tijgernoten heten ook wel aardamandelen. Het zijn geen noten, maar knolletjes van de plant Cyperus esculentus - en nee, ze hebben niets van doen met de feestelijke nootjes van Duyvis. In gewoon Nederlands heet de plant knolcyperus.

Die knollen zijn eetbaar, smaken naar hazelnoten en verhogen volgens traditionele genezers in India en de Arabische wereld de libido. De onderzoekers, verbonden aan de Jordan University of Science & Technology, wilden met hun dierstudie achterhalen of tijgernoten inderdaad proseksuele effecten hebben. Hun hypothese was dat tijgernoten de concentratie testosteron in het lichaam verhogen.


Tijgernoten vertweevoudigen testosteronspiegel


Studie
De onderzoekers verdeelden mannelijke ratten in twee groepen: een groep die een hoog-intensief en een groep met een matig-intensief seksueel gedrag. Van beide groepen kreeg een deel gedurende 30 dagen elke dag via de orale route gedroogde tijgernoten toegediend.

Resultaten
Bij ratten die aan het begin van het experiment seksueel matig-actief waren, verhoogde een dosis van 2 gram gedroogd tijgernootpoeder per kilogram lichaamsgewicht per dag na 30 dagen de testosteronspiegel met 225 procent. Alstublieft dankuwel.

C = placebogroep, T = tijgernotengroep.


Tijgernoten vertweevoudigen testosteronspiegel


Tijgernootpoeder verhoogde ook de testosteronspiegel van de ratten met een hoge seksuele activiteit. Een deel van die dieren kreeg per kilo 1 gram gedroogd tijgernotenpoeder per dag [T1], een ander deel twee keer zoveel [T2].


Tijgernoten vertweevoudigen testosteronspiegel


Het humane equivalent van de beproefde doses is, voor een man van plusminus tachtig kilo, ongeveer 11-22 gram tijgernootpoeder per dag.

Mechanisme
In tijgernoten zit relatief veel zink, quercetine [J Endocrinol. 2004 Jun;181(3):493-507.] en vitamine C en E. De onderzoekers vermoeden dat die stoffen verantwoordelijk zijn voor de gemeten effecten. Of dat echt zo is vragen we ons af, maar goed.


Tijgernoten vertweevoudigen testosteronspiegel


Conclusie
"The present study supports the hypothesis that Cyperus esculentus tubers have aphrodisiac activity, enhancing male sexual libido and performance", schrijven de onderzoekers. "The observed improvements in copulatory behavior after the administration of tiger nut could be partially attributed to increased serum testosterone levels in male rats."

"Future investigations are warranted to confirm these effects of tiger nut in humans."

Bron:
BMC Complement Altern Med. 2015; 15: 331.

Meer:
Dierstudie: 120 milligram kruidnagel per dag verhoogt testosteronspiegel (28-2-2016)
Fenegriek-extract Testofen vertweevoudigt seksuele activiteit in mannelijke veertigplussers (19-2-2016)
Shilajit verhoogt concentratie testosteron, vrij testosteron en DHEA (21-12-2015)


Hebbes! De actieve stof in Cordyceps sinensis is cordycepin
Cordycepin imiteert werking LH.

Testosteronspiegel onmeetbaar hoog door heilige basilicum
Dierstudie.

Extract wilde knoflook stimuleert aanmaak testosteron
In vitro-studie.