03.10.2003

Tijdens de wedstrijdvoorbereiding belasten anabolen het hart het meest

Anabolen kunnen knap ongezond zijn voor hart en bloedvaten. Oostenrijkse wetenschappers, die twintig chemische bodybuilders en zes cleane atleten bestudeerden, ontdekte dat tijdens de wedstrijdvoorbereiding anabolen de conditie van de bloedvaten nog meer verslechteren dan anders.

Tijdens de wedstrijdvoorbereiding belasten anabolen het hart het meest
De chemische bodybuilders uit het onderzoek trainden in sportscholen in het westen van Oostenrijk. Ze trainden al meer dan vier jaar. Wat ze gebruikten varieerde per sportschool. Om je een idee te geven van wat de bodybuilders gebruikten: in een gym was een typische dosering 200 milligram stanozolol, 300 milligram primobolan en 240 milligram nandrolondecanoaat per week.

De onderzoekers keken naar zes bodybuilders die tussen twee kuurtjes in zaten [Work Out Phase], zeven bodybuilders die midden in een kuur zaten [Build Up Phase] en zeven bodybuilders die zich voorbereidden op een wedstrijd [Competition Phase]. De onderzoekers registreerden in hun bloed de concentratie testosteron, FSH en het 'goede cholesterol' HDL.

De resultaten waren zoals je zou verwachten. Tijdens de kuur daalden het FSH en het HDL. Het testosteron reageerde niet, maar dat kwam waarschijnlijk omdat de meetmethode natuurlijk testosteron niet van synthetisch testosteron kon onderscheiden.

De belangrijkste ontdekking was echter dat de anabolen op de elasticiteit van de bloedvaten verminderden. Gezonde bloedvaten kunnen verwijden. Stugge vaten zijn een voorbode van aderverkalking. Hoe stugger je bloedvaten zijn, des te hoger is je bloeddruk stijgt en des te groter is je kans op een hartaanval of een beroerte.

De onderzoekers maten de elasticiteit - voluit: flow mediated vasodilation door een cruciaal bloedvat in de arm even dicht te knijpen. Daarna herstelden ze de bloedtoevoer en registreerden ze met een soort radar de stortvloed van bloed die weer door de vaten stroomde. Hoe groter die stortvloed, des te elastischer zijn de vaten. Tijdens het dichtknijpen zetten vaten die geen bloed meer krijgen uit, zodat ze straks het lichaam beter van zuurstof kunnen voorzien.


Tijdens de wedstrijdvoorbereiding belasten anabolen het hart het meest


Bij alle chemische bodybuilders, of ze nu in een kuur zaten of niet, was het vermogen tot vaatverwijding minder dan dat van naturelsporters. Het vermogen tot vaatverwijding was tijdens de wedstrijdvoorbereiding op z'n kleinst. Hoewel het verschil niet significant is, is de trend duidelijk.

De onderzoekers gaven hun proefpersonen in een experiment een beetje nitroglycerine. Dat is een precursor voor NO [jelui welbekend]. NO maakt bloedvaten soepeler. Vervolgens bepaalden de onderzoekers in welke mate de bloedvaten wijder werden. Je ziet hieronder dat de respons bij de chemische bodybuilders geringer was.


Tijdens de wedstrijdvoorbereiding belasten anabolen het hart het meest


De strekking van het onderzoek is duidelijk. Langdurig gebruik van anabolen is niet goed voor je bloedvaten - en chemische bodybuilders moeten tijdens de wedstrijdvoorbereiding nog beter op zichzelf passen dan anders.

Bron:
Atherosclerosis. 2001 Oct;158(2):483-90.

Meer:
Gevalstudie: bloedproppen door anabolen (22-9-2003)
Combinatie coke en testosteron slecht voor hart (29-7-2003)