31.03.2012

Tevreden mannen leven langer, tevreden vrouwen niet

Als je tevreden bent met wat het leven je heeft gebracht, dan leef je langer. Life satisfaction is dus een longevity-factor. Als je een man bent, tenminste. Volgens een studie die epidemiologen van het Helmholtz Zentrum Muenchen publiceerden in BMC Public Health is tevredenheid geen factor van betekenis in vrouwen.

De onderzoekers volgden een groep van 2675 Duitse mannen en vrouwen 12 jaar lang, van 1995 tot 2007. Toen de studie begon waren de deelnemers 25-74 jaar. De onderzoekers vroegen de deelnemers toen de studie begon "How satisfied were you with your personal life in the last month?" Aan de hand van hun antwoord plaatsten de onderzoekers de deelnemers in een low-, medium- en high-life satisfaction-groep.

De sterftekans onder de mannen was lager naarmate hun life satisfaction hoger was. Bij hen halveerde een hoge mate van life satisfaction de sterftekans bijna, terwijl bij de vrouwen life satisfaction geen factor van invloed was.


Tevreden mannen leven langer, tevreden vrouwen niet


Tevreden mannen leven langer, tevreden vrouwen niet


Zowel bij de mannen als de vrouwen verminderde de life satisfaction naarmate ze ouder werden. Dat komt volgens de onderzoekers omdat tevredenheid met het leven groter is bij mensen met een sociaal netwerk waarop ze kunnen terugvallen, en bij mensen met een goede gezondheid. Met het klimmen van de jaren worden mensen vaak eenzamer en ongezonder.

Een theorie die de onderzoekers naar voren schuiven is dat vrouwen beter kunnen omgaan met tegenslag en teleurstelling dan mannen. Vrouwelijke coping skills zorgen ervoor dat vrouwen teleurgesteld door het leven kunnen gaan, zonder dat dat consequenties heeft voor hun sterftekans. Mannen hebben die vaardigheden niet. Als mannen langer willen leven, moeten ze ervoor zorgen dat het leven ze geeft wat ze nodig hebben.

Bron:
BMC Public Health. 2011 Jul 20;11:579.

Meer:
Tevreden mensen leven langer (25-3-2012)
Voel je goed, dan leef je langer (19-2-2012)
Vergeef en leef langer (30-9-2011)