Opgeladen: 7-5-2024
Opgeborgen in: Plantenextracten, Suppletie voor meer testosteron
Translation: More testosterone after supplementing with surprisingly small amounts of Japanese thyme (8-5-2024)

Meer testosteron door een verrassend klein beetje Japanse tijm

Op deze website schrijven we al tientallen jaren over plantaardige extracten die de testosteronspiegel moeten verhogen. Meestal gaan die stukken over dierstudies - en dit stuk over Japanse tijm of Thymus quinquecostatus is geen uitzondering. Maar het bijzondere van de dierstudie waarop we ons vandaag baseren is de gebruikte dosering. Die is uitzonderlijk laag.


Meer testosteron door een verrassend klein beetje Japanse tijm


Studie
Onderzoekers van het Korea Institute of Oriental Medicine maakten zelf een extract op waterbasis van Thymus quinquecostatus en gaven dat gedurende 5 weken dagelijks aan mannelijke labmuizen van 50 maanden. Die muizen waren behoorlijk oud.

Net zoals dat bij mensen het geval is, maken oude muizen minder testosteron aan dan jonge. De Koreanen vroegen zich af of het extract de testosteronspiegel van de oudere dieren op een 'jong' niveau kon brengen.

Thymus quinquecostatus is een culinaire en medicinale tijmvariant die in Aziatische landen groeit in het wild. In het westen verkopen tuincentra deze plant als Japanse tijm.

Resultaten
Suppletie met een extract van Thymus quinquecostatus verhoogde in de oude proefdieren de concentratie testosteron tot op het niveau dat de onderzoekers vonden bij de jonge exemplaren. Opmerkelijk was dat de laagste dosering net zo goed werkte als de hoogste.

Het humane equivalent van die laagste dosering was, als je uitgaat van een volwassen man van 80 kilo, ongeveer 100 milligram per dag. Dat past in een kleine capsule.


Meer testosteron door een verrassend klein beetje Japanse tijm


Meer testosteron door een verrassend klein beetje Japanse tijm


Het extract liet een aantal genen harder werken die betrokken zijn bij de synthese van testosteron en DHT. Het rare is dat die verhoging niet significant was in de lage dosis - die desalniettemin wel degelijk de concentraties testosteron verhoogde. Misschien zit het mechanisme dus net iets anders in elkaar dan de figuren hierboven vertellen.

Actieve stoffen
Toen de onderzoekers achterhaalden welke stoffen in het Thymus quinquecostatus-extract zaten, vonden ze onder meer relatief grote hoeveelheden caffeic acid en rosmarinic acid. Toen ze die testescellen in reageerbuizen blootstelden aan die twee verbindingen, zagen ze dat de combinatie van caffeic acid en rosmarinic acid de afgifte van testosteron verhoogde.


Meer testosteron door een verrassend klein beetje Japanse tijm

Meer testosteron door een verrassend klein beetje Japanse tijm

Meer testosteron door een verrassend klein beetje Japanse tijm


Conclusie
"The results obtained in the present study confirmed that Thymus quinquecostatus and its bioactive compounds can be used for late-onset hypogonadism treatment to enhance testosterone production", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Biomed Pharmacother. 2024 May 3:175:116700.

Meer:
Dierstudie | Thijmolie verhoogt testosteronspiegel (14-12-2020)


Over enokitake, testosteron en adenosine Gram D-chiro-inositol geeft mannen meer testosteron Hoe de zaden van de tamarinde mannen misschien aan meer testosteron helpen

Over enokitake, testosteron en adenosine
Paddenstoelen als reishi en cordyceps kunnen de testosteronspiegel verhogen. Dat geldt ook voor enokitake, een eetbare paddenstoel die je gewoon in de buurtsuper kunt kopen.

Gram D-chiro-inositol geeft mannen meer testosteron
Suppletie met een forse dosis D-chiro-inositol verhoogt de testosteronspiegel en verlaagt de estradiolspiegel van mannen van 30-65 jaar.

Hoe de zaden van de tamarinde mannen misschien aan meer testosteron helpen
De vruchten van de Afrikaanse boom tamarinde, die biologen liever Tamarindus indica noemen, vormen de basis van worcestersaus.