09.12.2012

Synthol sloopt spierweefsel

Synthol
Synthol is geen noviteit meer. Al jarenlang injecteren sommige bodybuilders het injecteerbare mengsel van 85 procent MCT-olie, 7.5 procent lidocaïne en 7.5 procent alcohol in de spiergroepen waarvan ze vinden dat die niet hard genoeg groeien. Chirurgen beginnen nu de lange termijngevolgen van de Syntholrage te merken. En die zijn niet mals.

In de jaren negentig bedacht de bodybuildinggoeroe Chris Clarke Synthol. Synthol is een site enhancement oil. Het bestaat uit vetzuren die zich afzetten in het spierweefsel waarin je de olie injecteert. En zo groeien spieren ineens miraculeus snel. Een bodybuilder als Greg Valentino ontwikkelde er een onnatuurlijke fysiek mee - en werd daarmee wereldberoemd. Peter Hiesinger volgde zijn voorbeeld - en werd doodziek. Op websites als syntholfreaks.com [syntholfreaks.com] kun je zien wat de adepten van Valentino en Hiesinger bij elkaar spuiten.

Artsen hebben wel eens eerder geschreven over bodybuilders die zichzelf met kwalijke gevolgen injecteerden met olie, maar pas recent beginnen er gevalsstudies te verschijnen over bodybuilders die al jaren geleden injecties met Clarke's geesteskind namen. Ingespoten vet, zo blijkt uit die studie, veroorzaakt op termijn verwoestende ontstekingen in de spieren.

Dat overkwam bijvoorbeeld de 29-jarige bodybuilder waarover de chirurg Suleiman Ghandourah van University Hospital Marburg schreef in de Journal of Medical Case Reports. Vier jaar geleden was hij Synthol in zijn biceps gaan spuiten, maar nu begon die spiergroep op te spelen. Hij deed zoveel pijn dat de man niet meer kon trainen. Uiteindelijk leed de man zelfs continu extreme pijn.

De biceps [linksonder] van de man zagen er niet alleen raar uit, ze voelden ook raar aan. Er zaten gaten in, zo leek het. Toen de artsen een MRI-scan van de rechterbiceps - die was er het slechtst aan toe - maakten, zagen ze dat de spier inderdaad uit losse delen was gaan bestaan. Er zat olie tussen de spiervezels [linksonder], en het resterende spierweefsel was gaan ontsteken.


Synthol sloopt spierweefsel


De artsen besloten het meest serieus aangetaste deel van de biceps, een stuk van 11 bij 5 bij 5 cm, te amputeren. Het hielp. Een half jaar later verzocht de bodybuilder de artsen om zijn andere biceps op dezelfde manier te behandelen.

Artsen van de Klinikum Rechts der Isar der Technischen Universitaet Munchen publiceerden in oktober van 2012 over een soortgelijk geval in de International Journal of Sports Medicine. [Int J Sports Med. 2012 Oct;33(10):829-34.] Een bodybuilder van 40 jaar had zich acht jaar lang ingespoten met sesamolie. Zijn armen waren nu zo pijnlijk geworden dat hij niet meer kon trainen. De artsen legden de bodybuilder onder de MRI, en vonden verspreid over zijn lichaam meer dan honderd met olie gevulde cystes in zijn spieren.


Synthol sloopt spierweefsel


Synthol sloopt spierweefsel


De artsen opereerden de armen van de man [hierboven; klikken op eigen risico]. Ze ontdekten tot hun schrik dat er in de armen van de man nauwelijks nog spierweefsel zat. De armen waren gevuld met pus en vet. De chirurgen verwijderden dat materiaal, maar toen ze een jaar later de man nogmaals met MRI onderzochten zagen ze dat het spierweefsel niet noemenswaardig was hersteld. Drie jaar na de operatie leed de man nog steeds pijn - en was hij niet meer tot trainen in staat.

Op syntholfreaks.com [syntholfreaks.com] heet elke gefotografeerde bodybuilder steevast 'Another Synthol Victim'. Die term is helemaal niet zo slecht gekozen.


Synthol sloopt spierweefsel


Bron:
J Med Case Rep. 2012 Aug 20;6(1):248.

Meer:
Interview Of The Month: Chris Clark (17-5-2007)
Lebenslanger Tribut fuer kurzen Ruhm (1-7-2006)
Gregg Valentino leeft (17-4-2005)