08.09.2012

Zoveel synthetisch DMAA zit er in supplementen

DMAA, methylhexanamine, dimethylamylamine, geranamine of hoe je het ook mag noemen is in Nederland officieel uit de handel gehaald. Eind augustus zetten de VWA en de Inspectie voor de Gezondheidszorg een streep door het omstreden supplement. De bevindingen van onderzoekers van de University of Texas at Arlington, die 13 supplementen met DMAA analyseerden, komen dan ook misschien als mosterd na de maaltijd. Maar omdat je misschien toch nog wilt weten hoeveel DMAA er in je Jack3d, Hydroxystim en Overdose zit, lazen we het artikel.

In de VS voeren geldbeluste advocaten op dit moment rechtszaken tegen supplementenbedrijven die producten met DMAA verkopen. Volgens de advocaten heeft DMAA de gezondheid van gebruikers beschadigd, en hoort een stof als DMAA niet thuis in een supplement. De producenten bestrijden dat. Volgens hen is DMAA een stof die van nature in geraniumolie voorkomt, en mogen geraniumxtracten gewoon in supplementen zitten.

Een expert witness in de rechtszaak tegen een maker van een DMAA-product is Daniel Armstrong van de University of Texas at Arlington. Uit zijn koker komt het onderzoek dat binnenkort verschijnt in Drug Testing and Analysis. Armstrong en zijn team testten geraniumextracten, en konden daarin geen spoortje DMAA vinden. Maar de onderzoekers deden meer. Ze bepaalden ook de chemische vingerafdruk van DMAA.

Zoveel synthetisch DMAA zit er in supplementen
Dat moeten we even uitleggen. Je ziet hiernaast de structuurformule van DMAA: een sliert met aftakkingen. Waar je puntjes ziet zijn er meerdere ruimtelijke variaties mogelijk, en kunnen aftakkingen verschillende ruimtelijke posities hebben. Als je in staat zou zijn om een stel DMAA-moleculen net zo goed te bekijken als - we noemen maar wat - een rij stoelen, dan zou je een stel normale stoelen zien, maar ook een paar stoelen met een poot die niet naar beneden wijst, maar naar opzij. Je zou zelfs een paar stoelen zien met geen enkele normale poot.

Die ruimtelijke variaties van eenzelfde molecuul noem je enantiomeren. Hoeveel van welke enantiomeren een verbinding heeft is afhankelijk van de manier waarop die stof is geproduceerd. De Texanen bepaalden met een GC-chromatogram welke enantiomeren er in synthetisch DMAA zaten [pal hieronder], en deed hetzelfde met de DMAA in een supplement als 1,3-Dimethylamine van Primaforce [tweede figuur hieronder]. De samenstelling en onderlinge verhouding van die enantiomeren - hun biochemische vingerafdruk - was identiek.


Zoveel synthetisch DMAA zit er in supplementen


Zoveel synthetisch DMAA zit er in supplementen


De onderzoekers bepaalden de verhouding tussen de verschillende enantiomeren van synthetische DMAA, de diastereomeric ratio. Die varieerde van 1.22 tot 1.42. Toen ze hetzelfde deden met de DMAA in 13 supplementen, zagen de Texanen dat de diastereomeric ratio van de DMAA-moleculen in die producten lag tussen de 1.22 tot 1.42. De kans dat DMAA van natuurlijke origine net zo'n diastereomeric ratio heeft als synthetische DMAA is gering.

Zoveel synthetisch DMAA zit er in supplementen
De Texanen bepaalden ook hoeveel DMAA er nou precies in de DMAA-supplementen zat. Het meest royaal gedoseerd was FlashOver van Omega Sports. Per inname levert dat product maar liefst 285 mg DMAA. Het label vermeldt echter slechts 20 mg - een lichte dosering, volgens geranamine.org. Een inname van 285 mg is volgens diezelfde bron echter te hoog. Je ziet de DMAA-doseringen van geranamine.org hiernaast.

Op de tweede en derde plaats komen respectievelijk Overdose van NRGX Labs met 217 mg DMAA per inname, en Jack3d van USPlabs met 142 mg.

Volgens Armstrongs analyses zat er trouwens bitter weinig DMAA in Hydroxystim van MuscleTech. Volgens het label levert een inname je 177 mg DMAA, maar Armstrongs lab vond slechts 10 mg.

DMAA in supplementen is synthetisch, concluderen de onderzoekers.

Bron:
Drug Test Anal. 2012 Dec;4(12):986-90.

Meer:
Geen methylhexanamine in Lipo 6 Black (16-3-2012)
Methylhexanamine werd een sportsupplement dankzij een tikfout (14-3-2012)
Dit is nou methylhexanamine (18-11-2010)