14.02.2012

Supplement met curcumin en isoflavonen verkleint kans prostaatkanker

Mannen met een verhoogde PSA-spiegel hebben waarschijnlijk baat bij een supplement dat zowel soja-isoflavonen als curcumin bevat. Onderzoekers van de Japanse Teikyo University konden aantonen dat zo'n supplement in die groep de PSA-spiegel verlaagt.

PSA staat voor prostate-specific antigen. Het is een merker voor ontstekingen in de prostaat. Hoe heviger die ontstekingen - en hoe meer PSA er in je bloed zit - des te groter is de kans op het ontstaan of groeien van kankercellen in de prostaat.

De meeste mannen krijgen in hun leven prostaatkanker. Veel van hen zullen het nooit merken, want de ziekte ontwikkelt zich doorgaans langzaam. Desondanks is prostaatkanker een belangrijke doodsoorzaak onder mannen. Daarom gebeurt er veel onderzoek naar voedings- en leefstijlfactoren die de kans op prostaatkanker verlagen, en het Japanse onderzoek valt in die categorie.

De Japanner gaven 43 mannen van 50-86 jaar 6 maanden lang elke dag een supplement met 40 mg isoflavonen - 66 procent daidzein, 24 procent glycitein en 10 procent genistein - en 100 mg curcumin. Een ongeveer even grote groep slikte een placebo. Alle mannen hadden prostaatklachten.

De toediening verlaagde de PSA-spiegel - maar alleen in de mannen die een PSA-spiegel hadden van minstens 10. Artsen schatten dat bij een PSA van 4-10 ng/ml de kans op prostaatkanker 25 procent is. Bij een PSA van 10 en hoger is die kans minstens 50 procent.


Supplement met curcumin en isoflavonen verkleint kans prostaatkanker


Supplement met curcumin en isoflavonen verkleint kans prostaatkanker


Het is niet onmogelijk dat de uitgeteste supplementen in jongere mannen preventief werken. Die hebben een hogere testosteronspiegel dan de mannen in de studie, en volgens een andere studie van dezelfde onderzoekers versterken androgenen het PSA-remmende effect van de curcumin/isoflavonen-cocktail op de prostaat.

Bron:
Prostate. 2010 Jul 1;70(10):1127-33.

Meer:
Goji remt prostaatkanker in dierstudie (29-1-2012)
Kankerremmer in Grape Seed Extract is gallic acid (10-10-2011)
Gember remt prostaatkanker (30-8-2011)