22.11.2003

Dierstudie: suiker maakt minder dik door suppletie met visolie

De vetzuren in vis en visoliecapsules verhogen de vetverbranding. In een proef met vetgemeste ratten draaien de vetzuren de gevolgen van een dieet met ongezond veel suiker terug. Gedeeltelijk.

Kunnen voedingsmiddelen met veel visvetzuren de effecten van onze ongezonde dieet met veel te veel mierzoet junkfood terugdraaien? Als ons suikerdieet de insuline- en glucosehuishouding al heeft ontwricht, en ons heeft opgezadeld met levensgrote vetlagen? Die vraag heeft een Argentijnse onderzoeksgroep willen bantwoorden met een proef waarin ze een groep ratten op een suikerdieet vetmestten en daarna visvetzuren gaven.

De muizen kregen eerst een dieet waarin de energie voor 64 procent uit suiker kwamen en voor 19 procent uit maiskiemolie. Na negentig dagen vervingen de onderzoekers de maisolie door een oliemengsel dat bijna helemaal uit visolie bestond. De eiwitten kwamen uit zuivel.

Een eerste controlegroep kreeg gewoon zetmeel in plaats van suikers en kreeg geen visolie.

Een tweede comtrolegroep kreeg wel het suikerdieet, maar schakelde niet over op visolie. Alle groepen proefdieren konden eten zoveel ze wilden. Na 120 dagen was het experiment afgelopen en onderzochten de Argentijnen de proefdieren.

Hieronder zie je het gemiddelde totale lichaamsgewicht van de drie groepen. Je ziet het: er was geen effect. Ook het omschakelen op visolie als vetbron - cod liver oil in de grafiek - had geen invloed.


Dierstudie: suiker maakt minder dik door suppletie met visolie


De suikergroep had echter beduidend grotere vetlagen. Hieronder staat een tabel die vertelt hoe zwaar de epididymale vetmassa van de dieren was. Onderzoekers zien de epididymale vetmassa als een indicatie van de totale vetmassa.


Dierstudie: suiker maakt minder dik door suppletie met visolie


De dieren in de suikergroep waren beduidend vetter dan de muizen die normaal hadden gegeten. In de suikers+vetzurengroep was de vetmassa nog steeds groter dan in de eerste controlegroep, maar kleiner dan in de muizen van de suikergroep.

De onderzoekers denken dat vetcellen door suppletie met visvetzuren beter luisteren naar vetverbrandende hormonen als adrenaline en minder naar het vetopbouwende insuline. De onderzoekers ontdekten verder visolie een aantal enzymen, die de vetcel nodig heeft om te groeien, zoals LPL en G-6DPH, afremt. Dat heeft misschien te maken met het uitschakelen van het eiwit PPAR door de visvetzuren, speculeren de Argentijnen.

Bron:
J Nutr Biochem. 2002 Apr;13(4):209-218.