17.06.2014

Staan is gezonder dan zitten

Staan is gezonder dan zitten
Als je een broertje dood aan sporten en bewegen hebt, en op je werk veel moet staan, tel dan je zegeningen. Staan is gezond, en beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten. Dat schrijft de epidemioloog Peter Katzmarzyk van het Amerikaanse Pennington Biomedical Research Center in Medicine & Science in Sports & Exercise.

Studie
Langdurige perioden waarin mensen alleen maar zitten zijn ongezond, ook als ze daarbij aan sport doen. Maar hoe zit dat met staan? Is staan net zo ongezond als zitten? Die vraag wilde Katzmarzyk beantwoorden.

Katzmarzyk analyseerde de gegeven van 16.586 Canadezen van 18-90 jaar, die onderzoekers in de 1981 Canada Fitness Survey hadden gevolgd van de vroege jaren tachtig tot halverwege de jaren negentig van de twintigste eeuw.

Resultaten
Katzmarzyk ontdekte dat de kans op sterfte onder de studiedeelnemers kleiner was naarmate ze dagelijks meer stonden. Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Staan is gezonder dan zitten


Staan verminderde de kans op dood door kanker, hart- en vaatziekten en de categorie 'overige oorzaken'.


Staan is gezonder dan zitten


Katzmarzyk splitste zijn studiedeelnemers in een 'recreatief actieve groep' en een 'inactieve groep'. De actieve groep bewoog in zijn vrije tijd meer dan 7.5 MET-hours per week. Als je vijf dagen per week minstens een half uur in een straf tempo wandelt, dan zit je al in de actieve groep.Staan leek ook in de deelnemers in de actieve groep de kans op sterfte te verlagen, maar het effect was niet meer statistisch significant. Dat kwam omdat het positieve effect van lichaamsbeweging zo sterk was, dat het positieve effect van staan er tegen wegviel.


Staan is gezonder dan zitten


Conclusie
"Sitting and standing are behaviors at the low end of the energy expenditure continuum, and neither would be considered 'physical activities'", schrijft Katzmarzyk. "The results of this study add to this evidence by showing that individuals who are not gaining the benefits of a physically active lifestyle can at least mitigate some of the health hazards associated with physical inactivity by standing more during the day."

"Arguably, these benefits are observed at the low end of the energy expenditure continuum; however, there was a clear dose–response association observed, such that individuals standing for most of the day had a 33% lower risk of all-cause mortality compared to those who reported standing almost none of the time."

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2014 May;46(5):940-6.

Meer:
Werken achter een computer niet ongezond, thuis TV-kijken wel (31-8-2013)
TV-kijken veilig tot twee uur per dag (27-8-2013)
TV-kijken ongezond, computeren niet (13-8-2013)