Opgeladen: 15-1-2016
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, Duursport & voeding, Aminozuren
Translation: Sports drink with alanine and proline works better than one with just carbs (26-2-2016)

Sportdrank met alanine en proline in plaats van uitsluitend koolhydraten werkt beter

Suppletie met snel opneembare koolhydraten is nog steeds 'de' aanpak waarmee wielrenners, hardlopers en andere duursporters hun tijden willen verbeteren en de grenzen van hun uithoudingsvermogen willen verleggen. Als het aan de onderzoekers van het Japanse Ajinomoto ligt, komt aan die hegemonie van koolhydraten binnenkort een einde. Volgens hun dierstudies werkt een mengsel van koolhydraten en de aminozuren alanine en proline stukken beter dan koolhydraten alleen.

Alanine en proline
Alanine en proline [respectievelijk de eerste en de twee structuurformule hieronder] zijn eenvoudige aminozuren. Ze ontstaan in het lichaam door omzetting van andere aminozuren, en kunnen weer worden omgezet in glucose. Het zijn dus gluconeogenic precursors of gluconeogenic amino acids. Wij, de domme samenstellers van dit gratis webmagazijn, hebben ons tussen twee haakjes altijd stiekem afgevraagd of dit soort aminozuren niet veel interessantere antikatabolen zijn dan BCAA's.

De interesse van de onderzoekers van Ajinomoto ging een andere kant op. Zij vroegen zich af of deze aminozuren niet interessant zijn voor duursporters. Suppletie met deze aminozuren tijdens intensieve en langdurige inspanningen zou de glucosespiegel wel eens langer op niveau kunnen houden dan koolhydraten. En dat komt de prestaties van sporters ten goede.

Ajinomoto is een producent van aminozuren. Op de achtergrond van deze studie spelen dus ook ongetwijfeld commerciële motieven.

Deelstudie 1
Sportdrank met alanine en proline in plaats van uitsluitend koolhydraten werkt beter

Sportdrank met alanine en proline in plaats van uitsluitend koolhydraten werkt beter
De onderzoekers gaven een groep muizen per kilogram lichaamsgewicht 2 gram maltodextrine. Een andere groep muizen kreeg per kilogram lichaamsgewicht 1 gram koolhydraten, 0.9 gram alanine en 0.1 gram proline.

Na een kwartier lieten de onderzoekers de muizen rennen op een treadmill. Gedurende een uur draaide die machine met een snelheid van 14 meter per minuut, daarna verhoogden onderzoekers die snelheid elke 5 minuten met 2 meter per minuut.

Je ziet hieronder dat de muizen die het mengsel van maltodextrine, alanine en proline hadden gekregen beter presteerden dan de muizen die uitsluitend maltodextrine hadden gekregen.


Sportdrank met alanine en proline in plaats van uitsluitend koolhydraten werkt beter


Deelstudie 2
De onderzoekers verdeelden hun muizen in drie groepen.

De eerste groep kreeg per kilogram lichaamsgewicht 1 gram maltodextrine. De tweede groep kreeg per kilo lichaamsgewicht 1.25 gram maltodextrine. De derde groep kreeg per kilogram lichaamsgewicht 1 gram maltodexrine, 0.225 gram alanine en 0.025 gram proline.

Na een kwartier lieten de onderzoekers de muizen 170 minuten rennen op een treadmill. Gedurende die sessie bepaalden ze de glucosespiegel in het bloed van de muizen. Je ziet hieronder dat die minder snel zakte in de muizen die het mengsel van maltodextrine en de aminozuren hadden gekregen.


Sportdrank met alanine en proline in plaats van uitsluitend koolhydraten werkt beter


Sportdrank met alanine en proline in plaats van uitsluitend koolhydraten werkt beter


Het mengsel stimuleerde de synthese van glycogeen in de lever, die tijdens langdurige inspanningen fungeerde buffer.

Slot
"We demonstrated that combined supplementation of alanine, proline, and carbohydrates maintained blood glucose levels during the later stages of exercise and improved endurance performance compared to supplementation of isocaloric carbohydrates alone", schrijven de onderzoekers. "These results suggest that carbohydrates supplementation with alanine and proline may be a more effective strategy for energy intake during long-term exercise than carbohydrates alone."

Bron:
J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2014;60(3):188-93.

Meer:
Arginine vergroot uithoudingsvermogen sporters (28-10-2015)
Graskarperpeptiden verbeteren uithoudingsvermogen (3-3-2011)
Mix van BCAA's, glutamine en arginine verhoogt zuurstoftransport (16-11-2010)


Drie kilometer hardlopen kan twaalf seconden sneller door een gram taurine
Humane studie.

Ornithine haalt ammonia uit bloedbaan sporters
Humane studie. Effectieve dosis: 7-10 gram.

Arginine met druivenextract vergroot uithoudingsvermogen
Humane studie. Effectieve dosis: 1500 milligram arginine, 150 mg druivenextract.