Opgeladen: 24-6-2017
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, Ketonen
Translation: Sports drink with ketone ester and carbs works better than carb-only sports drink (1-9-2017)

Sportdrank met keton-ester en koolhydraten werkt beter dan sportdrank met alleen koolhydraten

Duursporters presteren beter als ze vlak voor - en wellicht ook tijdens - langdurige en hoog-intensieve sessies een combinatie van een keton-ester en snel opneembare koolhydraten gebruiken dan als ze het houden bij koolhydraten alleen. Dat schreven fysiologen van de universiteit van Oxford in 2016 in Cell Metabolism. De onderzoekers zijn de bedenkers van de ketonsportdrank DeltaG, waarover we wel eens vaker hebben geschreven.

Studie

De onderzoekers lieten 8 wielrenners 2 keer een inspanningssessie op een cyclometer afwerken. Die bestond uit een uur fietsen met een matige intensiteit van 75 procent van het maximale vermogen en vervolgens een tijdrit van 30 minuten. In die tijd moesten de renners proberen zoveel mogelijk kilometers te maken.

De ene keer kregen de renners voordat ze op de fiets stapten een sportdrank met de snel opneembare koolhydraten glucose, fructose en maltodextrine. De andere keer kregen ze een sportdrank met glucose en een keton-ester.


Sportdrank met keton-ester en koolhydraten werkt beter dan sportdrank met alleen koolhydratenOver die keton-ester schrijven de onderzoekers:


Sportdrank met keton-ester en koolhydraten werkt beter dan sportdrank met alleen koolhydratenResultaten
De wielrenners konden in de tijdrit gemiddeld 411 meter meer afleggen na toediening van de sportdrank met de keton-ester dan na inname van de snel opneembare koolhydraten.


Sportdrank met keton-ester en koolhydraten werkt beter dan sportdrank met alleen koolhydratenIn het uur inspanning op 75 procent van het maximale vermogen zakte de glucosespiegel in het bloed van de renners iets meer na toediening van de keton-ester. Halverwege dat uur steeg de concentratie vrije vetzuren in het bloed als de renners koolhydraten hadden gekregen, maar niet na inname van de drank met de keton-ester.


Sportdrank met keton-ester en koolhydraten werkt beter dan sportdrank met alleen koolhydraten

Sportdrank met keton-ester en koolhydraten werkt beter dan sportdrank met alleen koolhydratenTegelijkertijd nam de concentratie lactaat minder toe na inname van het product met de keton-ester dan na inname van de koolhydraten.

Die gegevens suggereren dat ketonen niet fungeren als brandstof, en er ook voor zorgen dat spieren zuiniger met glucose omspringen, en minder snel moeten overschakelen op vet als brandstof. Dat maakt ketonsuppletie interessant voor duursporters die langdurig intensieve arbeid moeten leveren.

Conclusie
"The ketone itself is inhibiting glycolysis, so that with the same exercise you're preserving glycogen and producing much less lactic acid", vertelt onderzoeksleider Kieran Clarke in een persbericht. [sciencedaily.com July 27, 2016] "This hasn't been seen before."

"What may be happening is if you are doing something that isn't a sprint, like going on a 26-mile run, you won't hit the wall as quickly. Not only that, but it stops you from aching afterwards."

Bron:
Cell Metab. 2016 Aug 9;24(2):256-68.

Meer:
Sportdrank met ketonen versnelt spierherstel (22-4-2017)
Veroudering vertragen zonder rigoureus dieet door suppletie met ketonen (1-2-2017)
Ketonen maken koolhydraatarm dieet aangenaam (18-7-2009)


Whey verbetert uithoudingsvermogen duursporters

Suppletie met MCT's verhoogt uithoudingsvermogen wielrenners

Koolhydraatarm dieet geeft duursporter meer uithoudingsvermogen

Whey verbetert uithoudingsvermogen duursporters
Dierstudie.

Suppletie met MCT's verhoogt uithoudingsvermogen wielrenners
Kleine humane studie. Chinees fabrikaat.

Koolhydraatarm dieet geeft duursporter meer uithoudingsvermogen
Train low, race high - misschien niet zo'n gek concept.