Spirulina maakt HIV-patiënten gezonder
Afrikaanse vrouwen die zijn besmet met het HIV-virus lijken gezonder te worden als ze elke dag 5 gr Spirulina slikken. Dat melden voedingswetenschappers uit het Duitse Giessen in Nutrients. Toch heeft Spirulina geen effect op de aanwezigheid van HIV in het lichaam.
Spirulina
Spirulina is een superfood van de allereerste generatie. In Afrika scheppen lokale bewoners al eeuwenlang de groenblauwe cyanobacterie uit kratermeren, drogen ze, en geven de brokken vervolgens aan hun dieren. Soms eten ze zelf op. Niet zonder reden. Tijdens de tweede wereldoorlog ontdekten onderzoekers dat Spirulina buitengewoon veel eiwit van redelijke kwaliteit bevat, plus een keur aan mineralen en vitamines.
De onderzoekers vroegen zich af of suppletie met Spirulina goed uitpakt voor Afrikanen die besmet zijn met het HIV-virus [hiernaast]. Slechte voeding versnelt de ontwikkeling van de besmetting, en toediening van het superfood zou dus wel eens het tegenovergestelde effect kunnen hebben - en de ontwikkeling van het virus kunnen vertragen.
Studie
De onderzoekers gaven 28 vrouwen met HIV in het Afrikaanse Cameroon gedurende 12 weken elke dag 5 gr Spirulina. De onderzoekers stopten het poeder in capsules. Een controlegroep van 30 besmette vrouwen slikte een placebo.
De vrouwen kregen nog geen virusremmers.
Effecten
Spirulina had geen effect op de hoeveelheid virussen in het lichaam. HIV vernietigt onder meer immuuncellen van het type T-CD4+, en maakt daardoor het lichaam weerloos tegen infecties. Suppletie met Spirulina verhinderde de achteruitgang van dat celtype niet.
Spirulina verhoogde wel de totale antioxidantwaarde in het bloed [TAOS]. Dat kan helpen verklaren waarom de vrouwen die spirulina slikten minder vaak te maken kregen met "concomitant events: opportunistic infections, diarrhea, headache, fatigue, respiratory disease or gastrointestinal symptoms." Dat effect was trouwens niet statistisch significant.
Conclusie
"The use of Spirulina for antiretroviral activity should be looked at carefully, since we did not generate data supporting such an effect in the present study", schrijven de onderzoekers. "However, Spirulina can be recommended as a food supplement capable of reinforcing the body's antioxidative status."
Bron:
Nutrients. 2014 Jul 23;6(7):2973-86.
Meer:
Dierstudie: spirulina helpt borstkanker voorkomen (26-3-2014)
Dierstudie: spirulina voorkomt dementie (15-2-2012)
Nu spirulina slikken, straks geen hooikoorts (27-1-2012)
|