18.03.2011

Spiermassa is risicofactor voor hartaanval

Hoe meer vetvrije kilo's je met je meedraagt, des te groter is je kans op een hartaanval. Volgens Deense epidemiologen, die meer dan 25.000 mannen en 28.000 vrouwen een kleine 12 jaar volgden, geldt dat niet zozeer voor bodybuilders, maar wel voor dikkerds. Alhoewel...

Spiermassa is risicofactor voor hartaanval
De onderzoekers recruteerden in de jaren negentig van de 20ste eeuw tienduizenden Denen van 50-64 jaar voor de Diet, Cancer and Health-studie. Toen de studie begon verzamelden ze gegevens over de deelnemers en monitorden hun gezondheid bijna 12 jaar.

In die periode kregen meer dan tweeduizend Denen een hartaanval. Toen de onderzoekers nagingen welke factoren de kans daarop verhoogden, zagen ze dat een hoog vetpercentage bij zowel mannen als vrouwen de kans op een infarct verhoogde. Maar - o schrik - dat deed het aantal vetvrije kilo's bij de mannen ook.


Spiermassa is risicofactor voor hartaanval


Spiermassa is risicofactor voor hartaanval


Spiermassa is risicofactor voor hartaanval


Spiermassa is risicofactor voor hartaanval


Dikke mensen dragen niet alleen meer vet met zich mee, maar ook meer spieren. In de figuren hierboven is daarmee rekening gehouden. De verbanden zijn gecorrigeerd voor de omvang van de taille [WC] en de hoeveelheid lichaamsvet [BFM]. Bij de vrouwen is vetvrije massa dan geen risicofactor meer, maar bij de mannen nog wel.

Multi-adjusted = "adjusted for smoking status, fruit and vegetable intake, alcohol consumption, physical activity, total energy intake and educational level. Women also adjusted for hormone replacement therapy and menopausal status".

Een geringe vetvrije massa verhoogt vooral bij vrouwen de kans op hartaanvallen. Maar bij mannen neemt de kans op een hartaanval ook toe als de vetvrije massa aan de hoge kant is.

Magere kilo's zijn geen overdreven grote factor, zie je in de tabel hieronder. Vette kilo's, taille-omvang en vetpercentage zijn grotere factoren. Maar ja, een risicofactor is een risicofactor.


Spiermassa is risicofactor voor hartaanval


De onderzoekers snappen het verband niet. Ze vermoeden dat "obese participants with a tendency to high skeletal muscle mass might have had a tendency to cardiac hypertrophy as well".

Cardiotraining en gezonde voeding verminderen de kans op hart en vaatziekten. Zeker krachtsporters die al flink wat spiermassa hebben opgebouwd doen zichzelf waarschijnlijk een groot plezier als ze daarmee rekening houden in hun trainings- en voedingsschema's.

Bron:
Int J Obes (Lond). 2011 Feb 1. [Epub ahead of print].

Meer:
Krachttraining met weinig gewicht beschermt bloedvaten niet, half uurtje fietsen wel (24-2-2011)
Strekken vs. vaatverstijving (20-2-2011)
Cardiosessie na krachttraining houdt bloedvaten soepel (19-2-2011)