21.07.2006

Spieren onderarm sterven af na site injection Testabol

Nadat een Britse chemische bodybuilder zijn onderarmen had ingespoten met Testabol verloor hij het gevoel in zijn vingers en even later kon hij zijn ze niet meer buigen. Uiteindelijk moesten artsen hem opereren, aldus een gevalstudie in het vakblad Injury Extra.

Spieren onderarm sterven af na site injection Testabol
De 38-jarige bodybuilder meldde zich bij het ziekenhuis zes uur nadat hij twee milliliter van het ondergronds geproduceerde preparaat Testobol in zijn onderarm had gespoten. Hij had dat wel vaker gedaan, maar nu had hij last van een bijwerking waar hij zich zorgen over maakte: zijn onderarm zwol op en zijn vingers waren gevoelloos.

De artsen besloten dat ze beter konden afwachten, en deden niets. De volgende dag was de situatie echter verergerd. De bodybuilder kreeg pijn, zijn vingers zwollen op en hij kon ze niet meer gebruiken. Compartment syndrome, luidde de diagnose: de zwelling in de onderarmen van de man kneep zenuwen en bloedvaten naar de vingers af.

Toen ze de opgezwollen delen in de onderarmspieren lossneden konden de chirurgen voorkomen dat de hand van de bodybuilder beschadigd zou raken. Tijdens de ingreep werd duidelijk dat stukken van de spier inmiddels waren afgestorven. De artsen verwijderden ze.

Wat er precies is gebeurd weten de Britten ze niet. Ze onderzochten voor de zekerheid de Testabol, gemaakt door British Dragon en door de bodybuilder gekocht in een webwinkel. Er zaten geen onzuiverheden of gifstoffen in. De olie was arachide-olie, en het preparaat bevatte flink wat benzylbenzoaat niet ongewoon, dus. De Testabol was in orde, voor zover de artsen konden zien.

De artsen denken dat de bodybuilder gewoon teveel olie spoot in een te kleine spier. Door osmose trok de olie in de spier vocht aan uit de bloedvaten en andere cellen. Daardoor ontstond de zwelling.

Er zijn meer cases van compartment syndrome beschreven bij bodybuilders. Legerarts Stacey Robinson documenteerde een bizar geval bij een gebruiker van creatine. Artsen zijn het syndroom ook tegengekomen als een complicatie die optrad tijdens operaties op anabolengebruikers.

Bron:
Mohammed Ali Akhavani, Marc Pacifico, Norbert Kang. Compartment syndrome of the forearm following muscular inection of anabolic steriod. [Zo staat het er echt.] Injury Extra (2006). doi:10.1016/j.injury.2006.03.030

Meer:
Anabolen: een bloedprop zo groot als een baksteen in je lever (17-1-2004)
Gevalstudie: bloedproppen door anabolen (22-9-2003)
Bodybuilder draait door na welgeteld 1 injectie deca (19-9-2003)