02.10.2003

Soja-eiwit vermindert androgene bijwerkingen testosteron, laat anabole werking intact

Als chemische sporters net zo reageren op soja-eiwitten als ratten, dan is een dieet met veel soja misschien buitengewoon interessant voor chemische sporters die bevreesd zijn voor hun prostaat. Franse onderzoekers hebben ontdekt dat de fyto-oestrogenen in soja de androgene bijwerkingen van testosteron verzachten zonder dat ze de anabole effecten afzwakken.

Soja-eiwit vermindert androgene bijwerkingen testosteron, laat anabole werking intact
De interesse van de Fransen was methodologisch. Er gebeurt steeds meer dieronderzoek naar hormoonverstorende stoffen in het milieu, maar om die goed uit te voeren moeten onderzoekers weten of er ook van die stoffen in het voer van de dieren kunnen zitten. De krachtigste hormonale stoffen in het dieet die onderzoekers kennen zijn de fyto-oestrogenen genistein en daidzein in soja.

Daarom deden de Fransen proeven met ratten die of een speciaal voer kregen waaruit alle fyto-oestrogenen waren weggehaald, of een dieet dat voor 23 procent uit soja-eiwitten bestond. De ratten kregen het dieet hun hele leven lang.

De onderzoekers deden uitsluitend proeven met mannetjesratten. Toen die 21 dagen oud waren, verwijderden de onderzoekers hun testes. Daarna kregen de ratten injecties met testosteronpropionaat in doseringen van 0.1, 0.2, 0.4 of 0.8 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Een controlegroep kreeg alleen injecties met olie. De laagste dosering staat model voor de natuurlijke aanmaak.

Hieronder vind je een figuur met het effect van verschillende doseringen testosteron op de dieettypes. Een dieet met soja remt de androgene effecten op de prostaat en lijkt de anabole werking op de kringspier zelfs iets te versterken. Heel heel heel iets.

DO3 = 22.5 procent soja-eiwit; L5 staat voor het dieet zonder fyto-oestrogenen. BC/LA staat voor de kringspier, waarvan het gewicht een graadmeter is voor de spierversterkende werking van hormonen.


Soja-eiwit vermindert androgene bijwerkingen testosteron, laat anabole werking intact


De onderzoekers deden ook proeven met het anti-androgeen vinclozolin. Vinclozolin verminderde de groei van de kringspier, maar het sojadieet zwakte die vermindering juist af. Fyto-oestrogenen zijn dus ook een beetje anti-anti-androgeen.

De onderzoekers denken dat de effecten worden veroorzaakt door het remmen van het enzym 5alpha-reductase type 2 dat testosteron omzet in DHT. Maar, zeggen ze, misschien doen de fyto-oestrogenen ook iets op een indirecte manier, en doen ze bijvoorbeeld iets met de werking van de androgeenreceptoren.

Bron:
Food Chem Toxicol. 2003 Aug;41(8):1175-83.