05.10.2003

Dierstudie: soja-eiwit heeft antikatabool effect

Een dieet met veel soja-eiwit remt de afbraak van spiereiwit tijdens en na intensieve training, ontdekten Japanse onderzoekers die proeven deden met ratten. In soja zitten stoffen die de werking van IGF-1 imiteren.

De Japanners gaven jonge ratten van vijf weken oud vier weken lang een dieet dat voor twintig procent uit eiwit bestond. In de ene groep was dat caseïne, in de andere groep was dat een isolaat van soja-eiwit. Na die periode lieten de onderzoekers de dieren zich een kwartier lang uit de naad lopen en bestudeerden vervolgens de gastrocnemius van de dieren.

De Japanners waren op zoek naar anti-katabole effecten van soja-eiwit. Eerder hadden ze ontdekt dat soja-eiwit de vervanging van eiwitten door andere eiwitten in het lichaam - de whole body protein turnover - vermindert. Dat houdt misschien in dat soja-eiwit antikatabole effecten heeft. Vandaar de dierstudie.

Hieronder zie je wat er in de spieren van de dieren was gebeurd. SPI staat voor soja-eiwit-isolaat.


Dierstudie: soja-eiwit heeft antikatabool effect


M- en Mu-calpain zijn enzymen die spiereiwitten slopen. Ze peuteren het samentrekkende myosine en het actine los uit het spierskelet. Ze worden in toom gehouden door calpastatin.

Er zijn 2 mechanismen die spiereiwitten slopen. Calpains zijn daar eentje van. Van een anabole factor als IGF-1 is bekend dat die calpains afremt.

Dat de verschuiving in het evenwicht tussen calpain en calpastatine spierweefsel spaart, wordt aannemelijker in de onderstaande figuur. Die vertelt dat de onderzoekers minder stukjes afgebroken myosine heavy chain in de de spieren van de ratten vonden die soja-eiwitten hadden gegeten.


Dierstudie: soja-eiwit heeft antikatabool effect


Een andere merker voor spierafbraak is de concentratie creatinekinase in het bloed. Hoe hoger de concentratie, des te meer spiercellen zijn beschadigd. De consumptie van soja verlaagde ook die merker.


Dierstudie: soja-eiwit heeft antikatabool effect


De onderzoekers weten niet welke stoffen in soja het effect veroorzaken. Misschien zijn het de isoflavonen, opperen ze. Een andere mogelijke verklaring is het aminozuurprofiel van soja. Soja-eiwit bevat veel arginine.

Bron:
Nutrition. 2002 Jun;18(6):490-5.