21.05.2014

Slimme eetlustremmende afslankcombinatie: Citrus aurantium en Rhodiola rosea

Een effectief afslanksupplement hoeft niet bomvol potentieel bloedlinke stimulantia te zitten. Een beschaafd gedoseerde combinatie van Citrus aurantium en Rhodiola rosea vermindert de eetlust en laat de vetmassa verdwijnen, suggereert een dierstudie van de State University of New Jersey.

Synefrine, de actieve stof in Citrus aurantium, vermindert de eetlust, maar kan ook de bloedvaten vernauwen en de bloeddruk verhogen. Rhodiola rosea heeft volgens in vitro-studies ook een paar eigenschappen die interessant zijn voor mensen die willen afvallen, en daarbij komt nog dat in dierstudies Rhodiola de hartspier beschermt. Vandaar dat de onderzoekers zich afvroegen of je een effectief afslanksupplement kunt maken als je die twee extracten met elkaar combineert.

Met een dierstudie wilden de onderzoekers een antwoord krijgen op die vraag.

De onderzoekers gaven ratten gedurende 10 dagen dagelijks via een slangetje Citrus aurantium, Rhodiola of een combinatie van die twee extracten. Een controlegroep kreeg alleen een beetje vloeistof toegediend zonder actieve stoffen [Placebo]. Een andere controlegroep kreeg precies zoveel voer als de ratten in de Citrus aurantium + Rhodiola rosea-groep aten [Control].

Het Citrus aurantium-extract bestond voor 6 procent uit synefrine, een stimulerende verbinding die lijkt op raspberry ketone en efedrine.


Adrenaline Raspberry ketone Efedrine Synefrine

Adrenaline

Raspberry ketone

Efedrine

Synefrine


Rosavin
Salidroside
Het Rhodiola-extract bestond voor 3 procent uit rosavins [structuurformule hiernaast, boven] en voor 1 procent uit salidroside [structuurformule hiernaast, onder].

Een dosis van 3.2-5.6 mg Citrus aurantium per kg lichaamsgewicht per dag in combinatie met 20 mg Rhodiola rosea per kilogram lichaamsgewicht per dag verminderde de dagelijkse inname van kilocalorieën. Als de dosis Citrus aurantium te hoog is, verdwijnt het effect.

Het humane equivalent van die doses is ongeveer 45-75 mg Citrus aurantium en 260 mg Rhodiola rosea per dag.


Slimme eetlustremmende afslankcombinatie: Citrus aurantium en Rhodiola rosea


Slimme eetlustremmende afslankcombinatie: Citrus aurantium en Rhodiola rosea


In de ratten die zowel Rhodiola rosea hadden gekregen als Citrus aurantium was de hoeveelheid buikvet significant lager dan in de andere groepen.

De onderzoekers snappen niet precies hoe de combinatie van Citrus aurantium en Rhodiola rosea werkt, maar vermoeden dat die inwerkt op de hersenen. Ze ontdekten in ieder geval dat in delen van de hersenen die eetgedrag reguleren de combinatie de concentratie van eetlustremmende neurotransmitters verhoogde. In de hypothalamus deed de combinatie dat bij bijvoorbeeld nor-adrenaline.


Slimme eetlustremmende afslankcombinatie: Citrus aurantium en Rhodiola rosea


In een ander deel van de hersenen dat belangrijk is voor de regulering van de eetlust, de prefrontale cortex, verhoogde de combinatie van Rhodiola en citrus aurantium de concentratie dopamine significant.


Slimme eetlustremmende afslankcombinatie: Citrus aurantium en Rhodiola rosea


Cardiovasculaire bijwerkingen vonden de onderzoekers niet.

"Combinational doses of Citrus aurantium and Rhodiola rosea promote improvements in the alterations caused by high-fat feeding and obesity", concluderen de onderzoekers. "Notably, these effects appear to result from an interaction between the two botanicals and their bioactive constituents, representing a novel mechanism that requires further examination."

De onderzoekers werden betaald door de Amerikaanse overheid, in de vorm van het National Center for Complementary and Alternative Medicine en de Office of Dietary Supplements.

Bron:
Nutr Res. 2013 Jun;33(6):503-12.

Meer:
Afslankmiddel synefrine werkt prima - met naringin en hesperidin (12-5-2011)