Opgeladen: 24-10-2015
Opgeborgen in: SARM's
Translation: How safe is S23? (7-12-2015)

Hoe veilig is S23?

In sommige webwinkels die research chemicals verkopen, zoals in die van Southern Sarms [southernsarms.com], ligt ook de SARM S23. Nou is er so-wie-so nog weinig bekend over de werking en bijwerkingen van SARM's bij mensen, dus weet je nooit precies wat SARM's met je zullen doen. Maar een dierstudie uit 2009, waarin onderzoekers van GTx S23 uitprobeerden op ratten, suggereert dat S23 misschien nog een tikkie riskanter is dan andere SARM's.

S23
S23 [structuurformule hieronder] heet voluit (S)-N-(4-cyano-3-trifluoromethyl-phenyl)-3-(3-fluoro,4-chlorophenoxy)-2-hydroxy-2-methyl-propanamide. S23 is nauw verwant aan ostarine, een andere SARM die circuleert op de grijze markt.

Ostarine en S23 zijn, net als andarine, ontwikkeld door GTx. Bedrijven als GTx hopen dat SARM's ooit een alternatief worden voor hormonen als testosteron. Ze zijn op zoek naar een middel dat wel de gewenste eigenschappen van testosteron heeft, maar niet de ongewenste.

Hoe veilig is S23?
SARM's moeten wel de spiergroei versnellen, vetmassa verminderen, de botten sterker maken - maar niet de prostaat laten groeien, de agressie verhogen of de natuurlijke testosteronproductie doen afnemen.

Die zoektocht is nog lang niet afgelopen, maar toch circuleren er al enkele tientallen SARM's in het dopingmilieu en het grijze supplementencircuit.

Hoe veilig is S23?
Die stoffen komen niet uit de fabrieken van de ontwikkelaars van SARM's, maar uit die van Aziatische chemische producenten. Hoewel de meeste SARM's gepatenteerd zijn, lappen de producenten die patenten aan hun laars, en gooien ze op de markt.

Het gros van al die SARM's is nog niet uitgetest op mensen, en alleen nog op ratten en muizen. Dat geldt ook voor S23.

Studie
S23 is oraal actief, maar voor dit experiment injecteerden de onderzoekers mannelijke ratten gedurende 14 dagen dagelijks met S23. De doses varieerden van 0.01 tot 1 milligram S23 per dag. Het humane equivalent van die doses - voor een volwassen man van 80 kilo - ligt grofweg tussen een halve milligram en 50 milligram.

Je ziet hieronder dat bij een dosis van 0.3 milligram S23 [humaan equivalent: 15 milligram] de spiermassa toeneemt, maar de omvang van de prostaat juist afneemt.


Hoe veilig is S23?


Hoe veilig is S23?


S23 vergrootte niet alleen de spiermassa, maar verminderde ook de vetmassa. Dat zie je hierboven.

Tot dusver lijkt S23 prima spul voor sporters. Dat komt waarschijnlijk omdat S23 een uitstekende ligand is voor de androgeenreceptor. S23 maakt zich net zo makkelijk vast aan androgeenreceptor als DHT.

Maar als de onderzoekers gaan kijken naar het effect van S23 op de lichaamseigen aanmaak van testosteron, dan blijkt dat S23 die waarschijnlijk krachtig onderdrukt. De SARM reduceert in ieder geval de afgifte van de stuurhormonen LH en FSH.


Hoe veilig is S23?


In de testes legt S23 dan ook de aanmaak van zaadcellen stil. Dat doet S23 zo goed, dat de onderzoekers vermoeden dat S23 misschien geschikt is als voorbehoedsmiddel voor mannen. Daarvoor is dan waarschijnlijk wel een cocktail nodig van S23 en een analoog van estradiol, ontdekten de onderzoekers. Hun proefdieren verloren hun libido als ze alleen S23 kregen toegediend, en vertoonden pas weer een normaal seksueel gedrag als ze behalve S23 ook estradiolbenzoaat kregen.

Conclusie
SARM's hebben een beetje soft imago in het dopingmilieu. Ze stimuleren de spiergroei niet in dezelfde mate als de good old anabole steroïden, maar ze zijn wel veiliger, zeggen veel ervaringsdeskundigen. Er zijn nog geen studies die vertellen in hoeverre die typering correct is. Maar dat hij waarschijnlijk niet geldt voor S23, daaronder durven we een pot BCAA's te verwedden.

Bron:
Endocrinology. 2009 Jan;150(1):385-95.

Meer:
LG121071, ACP-105 en LGD-3303: drie SARM's die je nog niet kent (8-10-2015)
SARM RAD140 heeft al bij dosis van enkele milligrammen een anabole werking (9-6-2014)
YK11 is een SARM en myostatinremmer in één (7-9-2013)


Abces in penis na tien jaar anabolengebruik
Tien milliliter pus. Yikes.

Ondanks anabolengebruik worden topsporters net zo oud als gewone mensen
Epidemiologie.

Dit blijft er hangen van een anti-ageing-kuur met testosteron en groeihormoon
Bitter weinig.