13.09.2012

Rode wijn verhoogt testosteronspiegel

Onderzoekers van Kingston University in Engeland hebben ontdekt dat fenolen in rode wijn het enzym afremmen dat testosteron uit het lichaam verwijdert. Vooral quercetin zou wel eens een effectieve testosteronbooster kunnen zijn.

Het enzym dat de Britten onderzoeken heet UGT2B17. UGT2B17 is een steroid glucuronidation enzyme - het plakt moleculen aan testosteron waardoor het lichaam testosteron kan afvoeren via de urine. Omdat de dopingtests voor testosteron naar de urine kijken, zijn stoffen die UGT2B17 afremmen interessant voor chemische sporters die hun testosterongebruik willen maken. We weten inmiddels dat ibuprofen, diclofenac en EGCG UGT2B17-remmers zijn.

Mogelijk zijn natuurlijke UGT2B17-remmers ook interessant voor naturelsporters. Supplementen met thee-extract zouden misschien kunnen zorgen voor een tijdelijke verhoging van de testosteronspiegel. Tijdens en na de training versnelt een verhoogde testosteronspiegel misschien het herstel.

De Britten vertellen in hun studie, die binnenkort verschijnt in Nutrition Journal, dat in reageerbuizen rode wijn de transformatie van testosteron door UGT2B17 afremt.


Rode wijn verhoogt testosteronspiegel


Rode wijn verhoogt testosteronspiegel


Quercetin
Nadat de onderzoekers hadden vastgesteld dat het effect niet het werk was van alcohol, bepaalden ze met high performance liquid chromatography welke stoffen er in rode wijn zitten die UGT2B17 zouden kunnen afremmen. Ze vonden er 5. In het chromatogram van hierboven staat 1 voor gallic acid, 2 voor chlorogenic acid, 3 voor caffeic acid, 4 voor p-coumaric acid en 5 voor quercetin.

Toen de onderzoekers in reageerbuizen bepaalden hoe goed die stoffen kunnen voorkomen dat UGT2B17 testosteron omzet, zagen ze dat vooral quercetin [structuurformule hiernaast] een goede UGT2B17-remmer was. De onderzoekers vermoeden dat quercetin de plek van testosteron in UGT2B17 inpikt.


Rode wijn verhoogt testosteronspiegel


"It has yet to be determined if any direct inhibition of steroid glucuronidation enzymes could alter the levels of circulating serum testosterone in addition to altering the levels of testosterone excreted in urine", schrijven de Britten. "The ubiquitous presence of quercetin and other active flavonols, along with the catechins, in many foodstuffs indicate that any in vivo effects may be common."

Bron:
Nutr J. 2012 Sep 7;11(1):67.

Meer:
Thee voor tijdelijke T-boost (23-3-2012)
Het testosteron-effect van ibuprofen (21-3-2012)
Dierstudie: vier keer meer testosteron door anderhalf kopje thee per dag (8-7-2008)