Opgeladen: 9-9-2018
Opgeborgen in: Afslanken, Overgewicht
Translation: Calculate fat percentage using height and waist circumference (10-9-2018)

Bereken je vetpercentage aan de hand van je lengte en de omtrek van je middel

De meest gebruikte manier om in te schatten of iemand te dik is, is nog steeds de BMI. Onderzoekers van het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles publiceren in Scientific Reports een betere methode: de RFM. Als je de RFM gebruikt, is wegen niet meer nodig. Je hoeft alleen nog maar de omtrek van je middel te meten. En te weten hoe lang je bent.

BMI
De BMI is een methode die al jarenlang wordt gebruikt om te bepalen of iemand te dik is. Hij voldoet aardig voor standaardmensen van Europese origine, maar dan moeten die niet gaan trainen met gewichten. Of fysiek zwaar werk doen. Of oud worden. We noemen maar wat.

Een betere manier is om te bepalen hoeveel vet iemand heeft aan de hand van scans. Met clippers huidplooien meten is een goede tweede. Maar in de praktijk is er behoefte aan een minder bewerkelijke en vooral een snellere manier.

De onderzoekers wilden een eenvoudige formule vinden die het vetpercentage inschat, zonder dat je daarvoor allerlei moeilijke metingen moet doen. Ze gebruikten de gegevens van 12.581 Amerikanen, die waren verzameld in de National Health and Nutrition Examination Survey [NHANES], om een kleine 400 formules te genereren die aan de hand van variabelen zoals lichaamsgewicht, lengte en middelomtrek konden inschatten hoeveel vet iemand heeft.

Vervolgens lieten de onderzoekers de formules los op een database van 3.456 Amerikanen, en keken ze welke de beste was.

En de winnaar was...
Het beste presteerde de formule die je hieronder ziet: de RFM-formule [RFM staat voor relative fat mass]. De uitkomst geeft een schatting van het vetpercentage.


RFM geeft een betrouwbaarder schatting van de vetmassa dan de BMIOf, als je het nog eenvoudiger wilt hebben:


RFM geeft een betrouwbaarder schatting van de vetmassa dan de BMIHieronder zie je hoe precies de RFM het vetpercentage kon voorspellen ten opzichte van de BMI.


RFM geeft een betrouwbaarder schatting van de vetmassa dan de BMIDe onderzoekers keken naar mannen en vrouwen, en naar mensen met een Europese, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse etniciteit. De RFM-formule schatte voor alle groepen de vetmassa even accuraat in.

Conclusie
"We wanted to identify a more reliable, simple and inexpensive method to assess body fat percentage without using sophisticated equipment", vertelt eerste auteur Orison Woolcott in een persbericht. [sciencedaily.com August 27, 2018] "Our results confirmed the value of our new formula in a large number of subjects: relative fat mass [RFM] is a better measure of body fatness than many indices currently used in medicine and science, including the BMI."

"The relative fat mass formula has now been validated in a large data base", vult onderzoeksleider Richard Bergman aan. "It is a new index for measuring body fatness that can be easily accessible to health practitioners trying to treat overweight patients who often face serious health consequences like diabetes, high blood pressure and heart disease."

Bron:
Sci Rep. 2018 Jul 20;8(1):10980.

Meer:
Ben je te dik? Deel je taille-omvang door je lengte, en je weet het (19-6-2017)
Tailleomvang zegt meer over gezondheid dan BMI (5-12-2012)
Slank maar met buikje? Ongezond! (14-11-2008)


Dikke buik neutraliseert androgene hormonen

Brede schouders, slanke taille = minder kans op hartaanval & kanker

Met een dun middel leef je langer

Dikke buik neutraliseert androgene hormonen
Overtollige vetlagen zijn nog slechter voor de androgeenspiegel van mannen dan we al dachten.

Brede schouders, slanke taille = minder kans op hartaanval & kanker
Het longevity-effect van de bodybuilderfysiek.

Met een dun middel leef je langer
Ietwat bizarre maar veelzeggende dierstudie.