31.01.2012

Resveratrol en Grape Seed Extract beschermen tegen huidkanker

Bioactieve stoffen in fruit en koolgroenten beschermen tegen huidkanker. Dat ontdekten kanker-onderzoekers van de University of Texas door proeven op muizen.

De onderzoekers schoren de rug van hun proefdieren kaal en smeerden daar het kankerverwekkende DMBA op. Dat deden ze 2 keer per week, 4 weken achtereen. Gelijktijdig gaven de onderzoekers hun proefdieren beschermende voedingsstoffen.

De onderzoekers deden calcium-D-glucarate [CG] door het voer van de muizen. Calcium-D-glucarate is een analoog van D-glucaric acid, een stof in koolgroenten en appels die ontgiftingsprocessen stimuleert.

Een andere stof die de onderzoekers door het voer van de muizen mengden was ellagic acid [ELA], een polyfenol in aardbeien, frambozen, cranberries en druiven. Ellagic acid beschermt in dierstudies tegen kanker doordat het het erfelijk materiaal beschermt tegen agressieve stoffen.

De onderzoekers gaven hun dieren ook resveratrol [RES] en Grape Seed Extract [GSE]. Een deel daarvan zat door het voer, een ander deel smeerden ze op de rug van de dieren. Ze stelden de controlegroep [ACT] niet bloot aan het kankerverwekkende DMBA. Die groep kreeg ook geen beschermende stoffen.

Je ziet in de figuren hieronder dat de combinaties calcium-D-glucarate/Grape Seed Extract, ellagic acid/resveratrol en Grape Seed Extract/resveratrol beschermden tegen huidkanker.

Die combinaties voorkwamen bijvoorbeeld de stijging van het eiwit Proliferating Cell Nuclear Antigen [PCNA]. Verhoogde concentraties van dat eiwit kunnen wijzen op snel-delende kankercellen.

Je ziet daaronder dat de combinaties ervoor zorgden dat de huidcellen minder toegediend bromodeoxyuridine opnamen. Cellen die dat wel deden zijn zichtbaar als donkere klodders. Bromodeoxyuridine lijkt op het DNA-bouwsteentje thymidine. Als veel cellen bromodeoxyuridine opnemen, dan kan dat wijzen op snel-delende kankercellen.

De combinaties remden ook de aanmaak van het enzym COX-2. Dat enzym maakt ontstekingsfactoren die een rol spelen bij het ontstaan van kanker.

Huidkankercellen zijn beschadigde cellen. Een beschadiging die vaak optreedt is het muteren van het Ha-ras-gen. De combinaties van beschermende voedingsstoffen konden het ontstaan van die mutatie voorkomen.


Resveratrol en Grape Seed Extract beschermen tegen huidkanker


Resveratrol en Grape Seed Extract beschermen tegen huidkankerResveratrol en Grape Seed Extract beschermen tegen huidkanker

Resveratrol en Grape Seed Extract beschermen tegen huidkanker


"Combination regimens that use resveratrol as one of the constituents are potentially very effective in chemoprevention", concluderen de onderzoekers. "Anti-initiation and antitumor properties of topical resveratrol may be significantly augmented by dietary agents such as ellagic acid, calcium-D-glucarate, or Grape Seed Extract."

Een paar maanden geleden vertelde een kleine epidemiologische studie dat suppletie met Grape Seed Extract beschermt tegen huidkanker. De dierstudie suggereert dat het toevoegen van resveratrol aan zo'n suppletieschema het beschermende effect ervan verhoogt.

Bron:
Cancer Prev Res (Phila). 2010 Feb;3(2):170-8.