Opgeladen: 14-2-2011
Opgepoetst: 17-10-2015
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, Grape Seed Extract
Translation: No translation yet

Red Grape Leaf-extract is duursportsupplement

Red Grape Leaf-extract is duursportsupplement
Extracten van de bladeren van de druif of Vitis vinifera zitten al in kosmetische producten die de bloedtoevoer naar de benen moeten verhogen. Als het aan de onderzoekers van de Japanse Kao Corporation ligt zitten ze straks ook in supplementen voor duursporters. Hun dierproeven verlopen in ieder geval veelbelovend.

Niet alleen in rode druiven zitten interessante stoffen - zoals het veelbezongen resveratrol. Ze zitten ook in de bladeren van de druivenplant. Daarin vind je stilbenes [resveratrol is een stilbene], anthocyanines, flavanolen, flavonolen, flavonen en ellagitannines. Het Zwitserse Frutarom concentreert die stoffen in Red Grape Leaf Extract, dat voor bijna 60 procent uit polyfenolen bestaat. Het extract bestaat slechts voor 0.6 procent uit anthocyanines en voor 0.02 procent uit resveratrol.

Studie

De Japanners kennen het onderzoek waarin plantenstoffen als quercetine, EGCG en resveratrol duurprestaties verbeteren. Een blik op de samenstelling van Frutaroms Red Grape Leaf Extract deed hen vermoeden dat het extract interessant voor sporters is - testten het extract dus uit op muizen. De resultaten zijn gepubliceerd in de European Journal of Applied Physiology.

De onderzoekers mengden het extract door het voer van jonge mannelijke muizen. Een groep proefdieren kreeg voer dat voor 0.2 procent uit Red Grape Leaf Extract bestond, een andere groep kreeg voer dat voor 0.5 procent uit extract bestond en een controlegroep kreeg standaardvoer zonder toevoegingen. Het humane equivalent van die doses is 800 en 2000 milligram Red Grape Leaf Extract per dag.

Resultaten
Na 10 weken keken de onderzoekers hoe lang de dieren konden zwemmen. De 0.2-groep zwom 11 procent langer dan de controlegroep, de 0.5-groep 43 procent langer.


Red Grape Leaf-extract is duursportsupplement


Red Grape Leaf-extract is duursportsupplement


Red Grape Leaf-extract is duursportsupplement


Het vermogen van de spieren om vetzuren te verbranden was in de 0.5-groep 27 procent groter dan in de controlegroep. In de spieren van de experimentele groepen was de aanmaak van enzymen als acyl-CoA oxidase [Aco] en carnitine palmitoyltransferase 1b [CPT1b] toegenomen. Die enzymen zijn betrokken bij de verbranding van vet.

Mechanisme
In de spiercellen van de 0.5-groep was de activiteit van de transcriptiefactor PGC-1-alpha tenslotte 64 procent hoger dan in de controlegroep. Dat effect is misschien cruciaal. PGC-1-alpha stimuleert de aanmaak van mitochondria in cellen.

Slot
De onderzoekers hebben het extract uitgetest op mensen, schrijven ze. Voor zover we weten zijn die studies nog niet gepubliceerd.

Bron:
Eur J Appl Physiol. 2011 Sep;111(9):1983-9.

Meer:
L-Malaat verhoogt uithoudingsvermogen (3-1-2011)
Dus zo werkt Rhodiola rosea (13-12-2010)
Fenegriek verbetert duurvermogen (1-12-2010)


Duursporter maakt snellere tijden na laag-glycemisch ontbijt
Anders dan je misschien denkt.

Duursporters die deze voedingsmiddelen mijden worden sneller
Pistachenootjes voor de wedstrijd? Beter van niet.

Chia voor duursporters
Opladen met Chia. Kan.