14.04.2011

Raspberry ketone, de vetverbrander uit framboos

In frambozen zit een stof die lijkt op synefrine. Chemici noemen hem 4-(4-hydroxyphenyl) butan-2-one, maar in het spraakgebruik heet hij raspberry ketone. De verbinding stimuleert volgens onderzoekers van de Japanse Ehime University en het concern Kanebo de vetverbranding. In muizen, tenminste.

Raspberry ketone, de vetverbrander uit framboos


Raspberry ketone
Raspberry ketone is al op de markt. Hij zit in AMP2, Ergopharms opvolger van het ruchtmakende AMP. Een leverancier van grondstoffen als Integrity verkoopt de verbinding als het gestandaardiseerd Razberi-K. Het zit in afslanksupplementen als Lipofuze, dat tussen twee haakjes volgens het Amerikaanse HealthNews.com het best verkopende afslanksupplement van dit moment is. [healthnews.com April 08, 2011] [Offline] In Liquibolics Razberi-K van Spectra Force Research is raspberry ketone zelfs de enige actieve stof.

In 2005 publiceerden Japanse onderzoekers een dierstudie waaruit bleek dat raspberry ketone [structuurformule hiernaast] vetverlies in de hand werkt. De onderzoekers waren op het idee voor hun studie gekomen doordat de structuurformule van raspberry ketone gelijkenis vertoont met die van synefrine, adrenaline en efedrine.


Adrenaline Tyrosine Efedrine Synefrine

Adrenaline

Tyrosine

Efedrine

Synefrine


De Japanners gaven een groep muizen 6 weken voer met extra veel vet [HFD]. De HFD-muizen werden, nadat ze aan het vet gewend waren, snel dikker. Bij de muizen die gewoon voer [NFD] kregen gebeurde dat niet. Kregen de HFD-muizen voer dat ook voor 1 procent uit raspberry ketone bestond, dan was de toename van hun lichaamsgewicht minder.

Door toevoeging van raspberry ketone verminderde de groei van sommige vetweefsels.


Raspberry ketone, de vetverbrander uit framboos


Raspberry ketone, de vetverbrander uit framboos


Raspberry ketone, de vetverbrander uit framboos


In proeven met witte vetcellen bepaalden de Japanners het vrijkomen van vetzuren aan de hand van de concentratie glycerol in hun reageerbuizen. Hoe hoger die was, des te meer van hun opgeslagen vetzuren stonden de vetcellen af.

Werden de vetcellen niet blootgesteld aan noradrenaline, dan had raspberry ketone geen effect. Was die blootstelling er wel, dan scheidden de vetcellen meer vetzuren uit naarmate de concentratie raspberry ketone hoger was. Kennelijk heeft raspberry ketone noradrenaline nodig om te werken.

De onderzoekers ontdekten ook dat raspberry ketone zich niet vastmaakt aan de beta-adrenerge receptoren op de vetcel.

Waarschijnlijk werkt raspberry ketone direct via het enzym hormone-sensitive lipase. Dat enzym wordt geactiveerd via de beta-adrenerge receptoren. De onderzoekers konden aantonen dat raspberry ketone ervoor zorgt dat er meer hormone-sensitive lipase afreist naar de blaasjes waarin de vetcel zijn vetzuren opslaat. Hormone-sensitive lipase laat vetcellen vetzuren uit de blaasjes mobiliseren en uitscheiden.

We denken trouwens niet dat de raspberry ketone in afslanksupplementen echt uit frambozen komt. De kosmetische- en voedingsindustrie gebruikt de verbinding al jaar en dag als kleur- en smaakstof. Er zullen ondertussen heus wel ergens bioreactoren staan die de verbinding goedkoop produceren.

Bron:
Life Sci. 2005 May 27;77(2):194-204.

Meer:
Dierstudie: Pycnogenol is afslanksupplement (7-4-2011)
Eucommia ulmoides: vet verbranden via het autonome zenuwstelsel (3-4-2011)
Dierstudie: minder vetmassa door fenegriek (21-2-2011)