24.09.2011

Een quadriceps vol pus

Chirurgen van de University of Florida hebben een 45-jarige amateurbodybuilder moeten opereren, nadat die een week na een injectie in zijn rechterbeen een gezwel in zijn quadriceps had gekregen. In de zwelling vonden de artsen pus en de bacterie Staphylococcus aureus.

De bodybuilders meldde zich bij de artsen omdat hij 3 dagen eerder pijn in zijn been had gekregen, en had gemerkt hoe een zwelling ontstond. Hij vertelde dat hij zichzelf een week eerder had ingespoten met een anabool steroid.

In het bloed van de bodybuilder vonden de artsen een verhoogde hoeveelheid witte bloedcellen, en dan vooral neutrophielen. Dat wijst op een ontsteking.

Volgens scans was de ontsteking tot diep in de spier was doorgedrongen. De donkere plek op de scan hieronder is het vocht van de zwelling.


Een quadriceps vol pus


Een quadriceps vol pus


Een quadriceps vol pus


De artsen legden de man aan een infuus en gaven hem zo de antibiotica vancomycin en piperacillin-tazobactam. Ze besloten dat ze hem moesten opereren en het gezwel moesten schoonmaken. Ze troffen in de quadriceps een aanmerkelijke hoeveelheid pus. De artsen waren nog op tijd. Er was nog geen spierweefsel afgestorven.

Het laboratorium vond in de pus de bacterie Staphylococcus aureus [op de kiek hierboven]. Dat was geen verassing, want in 80 procent van alle gevallen van bacterie-infecties in spieren vinden onderzoekers die bacterie.

Met de bodybuilder liep het allemaal goed af. Hij herstelde zonder complicaties en kon na 5 dagen weer naar huis.

De take home message van dit verhaal voor chemische sporters is duidelijk. Ontsteking in je spieren na een injectie? Als de sodemieter naar een arts.

Bron:
J Emerg Med. 2011 Sep 16. [Epub ahead of print].

Meer:
Spuitgezwel in bodybuilders zet artsen op verkeerde been (1-1-2010)
Bodybuilder krijgt gezwel in triceps na injectie met anabolen (20-12-2007)
In elke schouder een spuitabces na injecties anabole steroïden (6-8-2006)