24.08.2014

Pushups met de BOSU en de T-bow - effectiever of niet?

Pushups met je handen op de vloer zijn wat kracht betreft net zo weinig effectief als push-ups die je uitvoert met je handen op een BOSU of een T-bow. Tot die ontnuchterende conclusie komen Spaanse trainers en bewegingswetenschappers in een studie waarin ze proefpersonen 8 weken lang pushups lieten uitvoeren. Wijzelf, ongehinderd door teveel kennis van zaken, zouden na het lezen van de studie die conclusie niet durven trekken.


Pushups met de BOSU en de T-bow - effectiever of niet? Pushups met de BOSU en de T-bow - effectiever of niet?


Instabiliteit
Je maakt krachtoefeningen effectiever als je er een instabiliteitsfactor aan toevoegt. Da's een vuistregel. Daarom zijn pushups effectiever als je ze uitvoert met suspensions. En daarom zou je verwachten dat pushups zorgen voor meer kracht als je ze uitvoert zoals je hierboven ziet [links: met een omgekeerde BOSU; rechts: met een T-bow].

De onderzoekers lieten 30 proefpersonen gedurende 8 weken 2 keer per week 3 sets van 10 reps push-ups uitvoeren. Als de proefpersonen meer dan 10 reps konden maken, legden de onderzoekers een gewicht op hun schouders zodat de beweging zwaarder werd.

Pushups met de BOSU en de T-bow - effectiever of niet?
10 proefpersonen deden traditionele pushups [hiernaast], 10 met een BOSU en nog eens 10 met een T-bow.

Meer kracht?
Voor, halverwege en na de trainingsperiode bepaalden de Spanjaarden met hoeveel kg de proefpersonen nog net 1 rep konden bankdrukken [1RM]. De proefpersonen gingen in alle 3 groepen vooruit, maar in geen van de 3 groepen was die progressie statistisch significant.

Slot
"The results of the current study indicate that the use of unstable surfaces during the push-up exercise in trained subjects leads to comparable, non-significant improvements in the performance of maximum strength and muscular endurance measurements to those seen during push-ups performed on stable surfaces", concluderen de onderzoekers.


Pushups met de BOSU en de T-bow - effectiever of niet?


Ongetwijfeld hebben de Spanjaarden verstand van zaken en klopt hun studie. Maar toen wij op basis van de bovenstaande gegevens de grafiek van hieronder maakten, vroegen we onszelf af of de Spanjaarden tot dezelfde conclusie waren gekomen in een groter onderzoek, waarvoor ze meer proefpersonen hadden kunnen gebruiken. Of een onderzoek dat wat langer duurde.


Pushups met de BOSU en de T-bow - effectiever of niet?


We denken van niet, eerlijk gezegd.

Bron:
Int J Sports Phys Ther. 2012 Dec;7(6):586-94.

Meer:
Met push-ups bouw je net zoveel kracht op als met bankdrukken (19-7-2014)
Pushups met suspensies effectiever dan reguliere pushups (28-2-2014)
Push-ups worden zwaarder door een verhoging (28-9-2011)