12.08.2012

Veroorzaakte testosteronsupplement N1-T een psychose?

Psychiaters van de University of Padua zijn bang dat het testosteronverhogende supplement N1-T bij gevoelige individuen een psychose kan veroorzaken. Ze baseren zich daarbij op welgeteld één geval waarin dat misschien gebeurd is. Mogen wij u voorstellen aan dhr. A.B.?

A.B. is 29 jaar oud en doet fanatiek aan bodybuilding. Je kunt hem bijna dagelijks vinden in de gym. Los van dat is hij zoals alle andere mannen. Hij werkt, heeft vrienden en een normale relatie. Zijn ouders zijn mentaal gezond. A.B. is iemand waarvan je niet zou verwachten dat hij het contact met de realiteit verliest, maar toch gebeurt dat. A.B. krijgt een psychose.

Als aanvulling op zijn training gebruikt A.B. het op herbal extracts gebaseerde supplement N1-T van Universal. Hij neemt elke dag een pil, en merkt dat hij daardoor sterker wordt, makkelijker spiermassa opbouwt, dat zijn seksuele interesse toeneemt en dat zijn erecties harder worden. N1-T doet wat de maker belooft.

Maar bij A.B. doet N1-T nog meer. Hij wordt agressief, krijgt hallucinaties en waanvoorstellingen. Op straat ziet hij hoe mensen schuin lopen omdat ze bloot staan aan onzichtbare krachten. Hij merkt hoe diezelfde krachten grip krijgen op zijn lichaam, en hem in onnatuurlijke bochten wringen. Hij krijgt de overtuiging dat monsters hem achtervolgen en dat zijn vader is overleden. Als zijn familieleden hem vertellen dat zijn vader nog gewoon leeft, begint hij een gewelddadige vechtpartij waarna hij wegvlucht met een auto - en een ongeluk veroorzaakt.

A.B. wordt opgenomen in een psychiatrische instelling en behandeld met het antipsychoticum haloperidol. Binnen een week is hij weer de oude. A.B. vertelt zijn artsen dat hij twee maanden voor zijn opname N1-T is gaan gebruiken. Dat supplement is de veroorzaker van de psychotische episode die hij heeft doorgemaakt, vermoeden A.B.'s artsen.


Veroorzaakte testosteronsupplement N1-T een psychose?


N1-T bevat een mix van plantaardige extracten die volgens supplementenmakers de testosteronspiegel moeten verhogen. Het belangrijkste bestanddeel is Tribulus terrestris, een plantje dat erecties harder maakt maar, anders dan de industrie beweert, geen effect heeft op de testosteronspiegel.

Daarnaast bevat N1-T Eurycoma longifolia, dat je misschien beter kent als Tongkat Ali. Tongkat Ali verhoogt in dierstudies de testosteronspiegel en stimuleert soms zelfs de spieropbouw. Het mechanisme is onbekend.

Een derde bestanddeel van N1-T is Avena sativa - zeg maar: havermout. Volgens supplementenmakers verhoogt Avena sativa de testosteronspiegel, maar studies die dat bevestigen ontbreken.

In het testosteronsupplement zit ook Herba epimedii, bij de gebruikers van sekssupplementen beter bekend als Horny Goat Weed. Een actieve stof in Herba epimedii is icariin, een flavonoid dat in dierproeven de aanmaak van testosteron verhoogt en het ontstaan van erecties vergemakkelijkt.

Als N1-T inderdaad de psychose bij A.B. heeft veroorzaakt, dan zijn twee andere bestanddelen de meest waarschijnlijke boosdoeners: Erythroxylum catuaba en Salvia sclarea.

Erythroxylum catuaba heet ook Trichilia catigua of kortweg catuaba. De voedingsindustrie gebruikt extracten van die plant wel eens in energy drinks. In dierstudies remt Erythroxylum catuaba pijn en verhoogt de plant het uithoudingsvermogen - waarschijnlijk via de neurotransmitter dopamine. [Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:120820.] Middelen die de werking van dopamine versterken verhogen niet zelden de libido en de aanmaak van testosteron.

Alpha-thujone
Ook Salvia sclarea, een ander bestanddeel van N1-T, doet waarschijnlijk iets met dopamine. In die plant zit alpha-thujone, [Opinion of the Scientific Committee on Food on Thujone, 2 December 2002] een psychoactieve verbinding die je ook tegenkomt in absinth. Hij kan bij hallucinaties veroorzaken - en ja, ook alpha-thujone versterkt de werking van dopamine. [J Ethnopharmacol. 2010 Jul 6;130(1):187-90.]

Overactief dopamine lokt psychoses uit. Ongetwijfeld zijn de hoeveelheden Erythroxylum catuaba en Salvia sclarea veilig voor de meeste gebruikers, maar voor A.B. toevallig niet. Misschien is hij door zijn genen vatbaarder voor psychoses dan normaal, suggereren de onderzoekers. A.B. heeft een tante die lijdt aan een niet precies bekende psychiatrische aandoening.

Bron:
Psychother Psychosom. 2012;81(4):248-9.

Meer:
Klein beetje Royal Jelly verhoogt testosteronspiegel met 20 procent (25-7-2012)
Bertram, de plantaardige T-booster voor bodybuilders (16-4-2012)
Massularia acuminata verhoogt testosteronspiegel en libido in dierstudie (12-4-2012)