Opgeladen: 29-12-2020
Opgeborgen in: Royal Jelly, Bee Pollen & Propolis
Translation: Propolis versus CRP and TNF-alpha (30-12-2020)

Propolis versus CRP en TNF-alpha

Propolis versus CRP en TNF-alpha
Een chronisch verhoogde activiteit van de cytokines CRP en TNF-alpha verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden en onaangenaam veel chronische ziekten. Wat daar tegen helpt? Gember, Pycnogenol of Q10, schreven we in het nabije verleden. En misschien is suppletie met propolis ook helemaal niet zo'n verkeerd idee, voegen we daar vandaag aan toe.

Studie
Complementary Therapies in Medicine publiceert binnenkort een metastudie van Mohammad Jalali, een voedingswetenschapper van Shiraz University of Medical Sciences in Iran. Jalali traceerde in de wetenschappelijke literatuur zes trials waarin onderzoekers de effecten van propolis uittestten op proefpersonen, veegde de uitkomsten samen en analyseerde ze opnieuw.

In de studies die Jalali gebruikte, varieerde de dagelijkse dosis propolis van 66 tot 1500 milligram per dag. De duur van de suppletie varieerde van 8 tot 104 weken.

De figuur hieronder is verkleind. Als je er op klikt verschijnt een grotere versie.


Propolis versus CRP en TNF-alpha


Propolis
Propolis is een bijenproduct. Het is de lijm waarmee bijen hun nesten aan elkaar plakken. De belangrijkste bioactieve stoffen in propolis zijn fenolen. Een prominente is caffeic acid phenethyl ester [CAPE], een analoog van caffeic acid met een bijzonder hoge biobeschikbaarheid. In fundamentele studies remt caffeic acid phenethyl ester kankercellen, verouderingsprocessen, de activiteit van vrije radicalen en ontstekingsreacties.

Propolis versus CRP en TNF-alpha


Resultaten
Suppletie met propolis verlaagde zowel de activiteit van CRP als TNF-alpha. Als je kijkt naar de afzonderlijke studies, dan krijg je het idee dat het positieve effect van propolis sterker is naarmate de toegediende dosis hoger is, en de duur van de suppletie langer.


Propolis versus CRP en TNF-alpha


Conclusie
"More trials about propolis supplementation on different groups and various inflammatory markers are warranted to better elucidate the anti-inflammatory properties and mechanism of action of propolis", besluit Jalali.

"On the other hand, different types of propolis from various geographical regions might express different properties as the bees might feed from many various plants and this needs further investigation."

Bron:
Complement Ther Med. 2020 May;50:102380.

Meer:
Propolis laat insuline beter werken (5-6-2019)
Hoe propolis borstkankercellen doodt (11-2-2014)


De longevity-factor van Q10

Gram gemberpoeder per dag vermindert kans op praktisch elke chronische ziekte

Waarom Pycnogenol veroudering vertraagt en de kans op chronische ziekten verkleint

De longevity-factor van Q10
Over Q10, CRP en TNF-alpha.

Gram gemberpoeder per dag vermindert kans op praktisch elke chronische ziekte
Een chronische verhoging van de concentratie van de ontstekingsfactor CRP in je bloed is een recept voor een breed spectrum aan ellende.

Waarom Pycnogenol veroudering vertraagt en de kans op chronische ziekten verkleint
Als je lang en gezond op deze planeet wilt blijven rondlopen, houd de concentratie van ontstekingseiwitten als TNF-alfa en CRP in je lichaam dan laag.