Opgeladen: 22-12-2018
Opgeborgen in: Gewrichten, Blessures
Translation: Why platelet rich plasma does not work (23-12-2018)

Waarom platelet rich plasma niet werkt

Waarom platelet rich plasma niet werkt
Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw gebruiken sporters met blessures injecties met platelet rich plasma om beschadigde aanhechtingen, spieren en gewrichten sneller te laten herstellen. Volgens veel studies werkt deze methode niet. Duitse onderzoekers achterhaalden waarom.

Van de dopinglijst
In 2011 haalde de werelddopingautoriteit platelet rich plasma van de dopinglijst. "Het verbod op het gebruik van Plaatjesrijk Plasma (PRP) is opgeheven", schreef Dopingautoriteit op 12 oktober 2010 op zijn website. [dopingautoriteit.nl 12 oktober 2010] "De toepassing van PRP in en rondom pezen en in spieren (intramusculair) is per 1 januari 2011 toegestaan."

Hoewel er reageerbuisstudies, dierstudies en kleine humane studies suggereerden dat injecties met platelet rich plasma beschadigde gewrichten en spieren versneld konden laten herstellen, en misschien zelfs een lokale anabole werking zouden kunnen hebben, viel de werking van platelet rich plasma in recente trials vies tegen. Vandaar.

Terug op de lijst?
Onderzoekers van Stanford University publiceerden in 2013 een humaan onderzoek, waarin ze zich hardop afvroegen of platelet rich plasma niet toch op de dopinglijst had kunnen blijven staan.

In die studie namen de onderzoekers 30-60 milliliter bloed af bij hun proefpersonen, visten daar 3-6 milliliter platelet rich plasma uit, en injecteerden die in een te behandelen aanhechting. Vervolgens analyseerden ze het bloed van de proefpersonen.


Waarom platelet rich plasma niet werkt


Waarom platelet rich plasma niet werkt
Door de injectie nam de concentratie van de groeifactoren IGF-1 en basic fibroblast growth factor [bFGF/FGF2] [een groeifactor die collageenproducerende cellen laat groeien] significant toe. En IGF-1 en FGF's staan dus wel op de dopinglijst.

Nieuwe studie
De Stanfordstudie leidde er niet toe dat platelet rich plasma weer op de dopinglijst kwam. Hoe interessant de uitkomsten ook waren, er zijn gewoon te veel studies waarin platelet rich plasma niet werkt. Duitse onderzoekers publiceerden in november 2018 in BioMed Central Musculoskeletal Disorders een ex vivo-studie die duidelijk maakt waarom.

De onderzoekers namen bloed af bij proefpersonen met een rotator cuff-blessure, en haalden daar platelet rich plasma uit. Het maakte voor wat betreft de concentratie platelet rich plasma en de productie van groeifactoren door de platelets niet uit of de proefpersonen al wat ouder waren, en of ze mannelijk of vrouwelijk waren.


Waarom platelet rich plasma niet werkt


Waarom platelet rich plasma niet werkt


Waarom platelet rich plasma niet werkt


Vervolgens brachten de onderzoekers het platelet rich plasma in contact met weefsels uit de beschadigde aanhechtingen van de proefpersonen. Het platelet rich plasma stimuleerde de ontwikkeling van de cellen in die weefsels.


Waarom platelet rich plasma niet werkt


Waarom platelet rich plasma niet werkt


Maar de aanmaak van collageen type-1, het belangrijkste collageentype in aanhechtingen en pezen, nam door de blootstelling aan platelet rich plasma niet toe, maar af.

"These variables might contribute to the understanding of heterogeneous results in clinical and radiographic studies and the demand for further translational studies, while platelet rich plasma generally shows effects on human rotator cuff tendon cells in vitro", concluderen de Duitsers.

Je vraagt je het na lezing van de Duitse studie onwillekeurig af: wat zou het effect zijn van platelet rich plasma in combinatie met suppletie met collageenpeptides? Of met aminozuren als glycine en proline?

Bron:
BMC Musculoskelet Disord. 2018 Nov 30;19(1):422.

Meer:
Hoe zinvol is het gebruik van testosteron in de weken voor en na een kruisbandoperatie? (27-9-2017)
Het geheime wapen tegen sportblessures heet groeihormoon (15-6-2012)
Illegale behandeling met IGF-1 en groeihormoon herstelt blessures van topsporters (19-3-2007)


Straks staat Actovegin misschien op de dopinglijst

Aderlating voor bodybuilders

Ook door een pietepeuterig beetje bloeddoping presteert sporter beter

Straks staat Actovegin misschien op de dopinglijst
Veel professionele sporters kennen Actovegin als een middel dat het herstel van blessures versnelt, prestaties verbetert en dat nog niet op de dopinglijst staat.

Aderlating voor bodybuilders
Bij 'aderlating' denk je waarschijnlijk aan kwakdokters uit de vervlogen tijden waarin je als zieke beter zo ver mogelijk uit de buurt van artsen kon blijven. Je denkt waarschijnlijk niet aan farmacologische bodybuilders die te veel anabolen hebben gebruikt.

Ook door een pietepeuterig beetje bloeddoping presteert sporter beter
Als je 135 milliliter plasma met rode bloedcellen bij een sporter naar binnenbrengt, gaat meneer of mevrouw al beter presteren. En 135 milliliter is net iets meer dan niks.