27.12.2010

Piceatannol in rhubarb is NO booster

Piceatannol in rabarber is NO-booster

In rabarber zit een aan resveratrol verwante verbinding die in het lichaam de concentratie van 'het goede radicaal' stikstofmonoxide [NO] verhoogt. Onderzoekers van de Koreaanse Kangwon National University denken dat nog te ontwikkelen analogen van die natuurlijke verbinding als medicijn kunnen dienen. Maar voor makers van sport- en sekssupplementen is piceatannol-3'-O-beta-D-glucopyranoside op zichzelf al een interessante verbinding.

Piceatannol in rabarber is NO-booster


Piceatannol-3'-O-beta-D-glucopyranoside
Piceatannol ontstaat in het lichaam als het enzym CYP1B1 resveratrol omzet [zie schema hieronder]. Piceatannol zit ook van nature in bessen [J Agric Food Chem. 2004 Jul 28;52(15):4713-9.] en rode wijn. Volgens dier- en celstudies remt piceatannol kanker, en voorkomt een dieet met veel bessen hart- en vaatziekten.

De Koreanen vroegen zich af hoe piceatannol dat klaarspeelt en bedachten de theorie dat piceatannol het enzym arginase afremt. Arginase breekt arginine af tot ureum. Als arginase minder hard werkt, dan houdt het lichaam meer arginine over om NO te maken. Dat gebeurt trouwens door weer een ander enzym, nitric oxide synthase. Op zijn beurt ontspant NO bloedvaten, en verlaagt zo de bloeddruk en de kans op hartaanvallen en beroertes. Het immuunsysteem gebruikt NO om kankercellen uit te schakelen, en spierweefsel gebruikt NO als groeiprikkel.


Piceatannol in rabarber is NO-booster


Een mooie theorie. Om uit te vinden of hij klopt haalden de Koreanen piceatannol-3'-O-beta-D-glucopyranoside [structuurformule hierboven] uit de wortels van rabarber of Rheum undulatum. Aziatische traditionele genezers gebruiken extracten van rabarberwortels tegen hart- en vaatziekten, en recente studies leggen een verband met de grote concentraties piceatannol in die extracten.

Gooiden de onderzoekers piceatannol bij menselijke vaatcellen, dan verminderde de activiteit van het arginase-enzym en nam de aanmaak van NO toe.


Piceatannol in rabarber is NO-booster

Piceatannol in rabarber is NO-booster


De onderzoekers deden soortgelijke proeven met niercellen, levercellen en stukjes aorta. Ze vonden overal hetzelfde: piceatannol remt arginase en verhoogt de aanmaak van NO.

Interessant spul om te stacken met arginine, dat rabarber.

Bron:
Exp Mol Med. 2010 Jul 31;42(7):524-32.

Meer:
Cacao is NO-booster (5-7-2007)
L-Citrulline, de betere NO-booster (26-3-2007)