16.01.2012

Phlebodium decumanum haalt de angel uit extreme inspanning

Supplementen met extracten van Phlebodium decumanum zijn al opgedoken in natuurvoedingswinkels en drogisterijen. Straks verschijnen ze misschien ook in webwinkels die sportsupplementen verkopen. Volgens onderzoekers van de University of Granada in Spanje vermindert Phlebodium de negatieve gezondheidseffecten van extreme lichamelijke inspanning, maar laat het de positieve effecten ongemoeid.

Lichaamsbeweging is gezond. Hoe meer je beweegt, des te kleiner is je kans op hart- en vaatziekten, kanker of diabetes. Volgens studies naar het effect van beweging op de kans op kanker is er geen bovengrens waarboven nog meer beweging negatief uitpakt. Fundamentele wetenschappers vermoeden echter dat die bovengrens er wel is als het gaat om extreem-intensieve vormen van beweging. Bij inspanningen als marathons en triathlons, vrezen ze, komen zoveel vrije radicalen en ontstekingseiwitten vrij dat de positieve effecten van beweging verdwijnen.

De onderzoekers bestuderen op kosten van de Spaanse overheid of extracten van planten die effecten kunnen verzachten. Extracten van Phlebodium decumanum bijvoorbeeld. Die bevatten "polyphenols, terpenoids and flavonoids", aldus de Spanjaarden.

In 2003 toonden andere Spaanse onderzoekers in reageerbuisstudies al aan dat Phlebodium-extracten ontstekingsremmende effecten hebben. [Int Immunopharmacol. 2003 Sep;3(9):1293-9.]. Oostenrijkse farmacologen meldden in 2009 dat Phlebodium decumanum in reageerbuizen kankercellen doodt. [Int J Oncol. 2009 Apr;34(4):1117-28.]

Experimenten waarin onderzoekers de negatieve effecten van extreme inspanning met vitamines bestreden verliepen vaak niet succesvol. Zou Phlebodium decumanum wel werken?


Phlebodium decumanum haalt de angel uit extreme inspanning


Omdat ze die vraag wilden beantwoorden deden de Spanjaarden een proef met 2 groepen van elk 20 hardlopers, die 50 km in de bergen renden. Twee dagen voor dat evenement slikten de lopers in de PG-groep een capsule met 400 mg extract van Phlebodium decumanum. Daarvan kwam 250 mg uit de bladeren, en de rest uit de wortelknollen. De dag voor de loop slikten de proefpersonen 3 capsules, op de dag van de loop zelf nog eentje. De extracten waren afkomstig van de in Phlebodium gespecialiseerde producent Helsint. [helsint.com]

De proefpersonen in de controlegroep slikten een placebo. [CG]

Het supplement werkte. Voor en na de loop verminderde het supplement de concentratie van het ontstekingseiwit TNF-alpha. Effect op het 'goede' ontstekingseiwit Interleukine-6 had het supplement niet. Interleukine-6 is betrokken bij de spieropbouw en de verbranding van vet door spiercellen. Interleukine-6 speelt ook een rol in de positieve effecten van beweging op het geheugen. Hoge doses antioxidante vitamines zijn waarschijnlijk slechte beschermers bij inspanning omdat ze de afgifte van Interleukine-6 verminderen.

In de urine van de Phlebodium decumanum-groep vonden de onderzoekers ook fors minder isoprostanes en 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine [8-OHdG]. Dat zijn merkers voor schade door vrije radicalen - 8-OHdG is een merker voor radicaalschade aan het DNA.


Phlebodium decumanum haalt de angel uit extreme inspanning


"These findings provide a basis for similar Phlebodium supplementation for both professional and amateur athletes performing strenuous exercise in order to reduce the undesirable effects of the oxidative stress and inflammation signalling elicited during high-intensity exercise", aldus de onderzoekers.

Bron:
Eur J Appl Physiol. 2012 Jan 3. [Epub ahead of print].