11.12.2012

Stijging testosteronspiegel door Pedalium murex misschien permanent

Pedalium murex
In India geven lokale genezers mannen met potentieproblemen naast Tribulus terrestris ook vaak extracten van het fruit van het plantje Pedalium murex. Dat die extracten werken is meer dan aannemelijk, concluderen farmacologen van de Dr. H.S. Gour University in India. In ratten zorgt Pedalium murex voor een forse - en misschien wel langdurige - verhoging van de testosteronspiegel. In ieder geval tot twee weken nadat de toediening van het extract is stopgezet.

In India heten veel kruidenmiddelen die de seksualiteit van mannen moeten oppeppen ook wel Gokshru. Tribulus terrestris heet er Chhota Gokshru, en het net zo populaire Pedalium murex Bada Gokshru. Hier zie je een modern product met Bada Gokshru/Pedalium murex. Of het werkelijk bevat wat het label vermeldt weten we natuurlijk niet...

De onderzoekers wilden achterhalen of preparaten met Pedalium murex ook echt werken, en zo ja: hoe.

De onderzoekers maakten hun extracten zelf. Ze droogden het fruit van Pedalium murex, maalden het fijn tot een poeder, mengden dat met 95 procent alcohol, filterden het extract en lieten vervolgens het water en het alcohol verdampen. Met het poeder dat overbleef deden ze hun experimenten [EE]. Ze vergeleken het effect van het extract met dat van sildenafilcitraat [SC], de actieve stof in Viagra.

Toen de onderzoekers het Pedalium murex-extract aan mannelijke jongvolwassen ratten gaven, verhoogden alle doses na 4 weken de testosteronspiegel. Het beste werkte de hoogste dosis, 150 mg extract per kg lichaamsgewicht per dag.

Het effect trad pas na enkele weken op, maar toen het er eenmaal was, bleek het semi-permanent te zijn. Toen de onderzoekers de toediening van Pedalium murex staakten bleef de testosteronspiegel tot 14 dagen daarna verhoogd. De onderzoekers vinden die blijvende werking bijzonder, maar kunnen hem niet verklaren.


Stijging testosteronspiegel door Pedalium murex misschien permanent


Stijging testosteronspiegel door Pedalium murex misschien permanentPedalium murex


De onderzoekers brachten hun proefdieren in contact met wijfjes die paringsbereid waren, en telden het aantal erecties dat de ratten kregen. De figuur hierboven - niet die plant, dat is Pedalium murex, maar daarboven - laat zien dat ook dat effect optimaal was bij de hoogste dosering, en aanbleef nadat het gebruik van Pedalium murex was gestaakt.

In proeven met menselijke corpus cavernosum-cellen verhoogde het extract [in een tussen haakjes wel errug hoge concentratie] de aanmaak van het vaatverwijdende NO, ontdekten de onderzoekers. Het corpus cavernosum laat meer bloed in de penis stromen naarmate de concentratie NO hoger is. De onderzoekers vermoeden dat het NO-verhogende effect en de verhoging van de testosteronspiegel gezamenlijk de seksueel stimulerende werking van Pedalium murex verklaren.

Bron:
J Ethnopharmacol. 2012 Aug 30;143(1):201-6.

Meer:
Fikse dosis chrysin verhoogt aanmaak van testosteron (28-11-2012)
Hoe een flavonoid in peterselie de testosteronspiegel verhoogt (20-11-2012)
Aphrodite, het testosteronverhogende supplement uit Iran (10-11-2012)