17.02.2012

Studie: PAP-effect maximaal na 4-12 minuten

Gisteren schreven we over het razend interessante post-activatie-potentiatie[PAP]-effect, waardoor de spieren van sporters na een korte maximale inspanning merkbaar meer power kunnen genereren. Willen we meer over weten. We vonden in de Journal of Strength and Conditioning Research een studie waarin onderzoekers van Imperial College in Londen de sprongkracht van rugbyspelers door het PAP-effect konden verhogen.

De onderzoekers experimenteerden met 9 rugbyspelers die met minstens anderhalf keer hun lichaamsgewicht konden squatten. Ze lieten de spelers na een uitgebreide warming-up eerst een set squatten met een gewicht waarmee de spelers nog maar net 3 reps konden maken, en lieten ze daarna rusten. De rustperiode varieerde van 15 sec tot 16 min.

Na de rustperiode moesten de spelers tegen een slee duwen, sprints van 5 en 10 m maken of hoogspringen. Alleen bij dat laatste onderdeel - voluit: de countermovement jump - zagen de onderzoekers statistisch significante effecten. De spelers sprongen hoger in het tijdsvak van 4-12 min na de squatsessie.

De onderzoekers benadrukken dat elke speler weer een ander optimale herstelperiode na de squatsessie had. Krachtsporters die willen experimenteren met het PAP-effect boeken waarschijnlijk dus de beste resultaten als ze eerst proefondervindelijk achterhalen hoeveel hersteltijd zij nodig hebben.

Niet alle spelers waren ontvankelijk voor het PAP-effect. Twee spelers presteerden ook na optimale hersteltijden niet beter na de squatsessie, en er was er ook eentje die toen zelfs minder hoog sprong.


Studie: PAP-effect maximaal na 4-12 minuten


Studie: PAP-effect maximaal na 4-12 minuten


Studie: PAP-effect maximaal na 4-12 minuten


De onderzoekers bepaalden ook de concentratie testosteron in het bloed van de spelers, omdat ze zich afvroegen of ze daarmee het PAP-effect konden verklaren. Daar kwam niets uit.

"The sport-specific outcomes should determine the selection of the PAP stimuli to ensure similar movement patterns with the test exercises", concluderen de onderzoekers. "Some possible examples include the use of vertical back squats to potentiate high jump performance and the use of horizontal squats for enhancing sprint starts."

Bron:
J Strength Cond Res. 2011 Dec;25(12):3319-25.

Meer:
Je traint een niveautje hoger met de post-activatietruc (16-2-2012)