30.12.2012

Paederia foetida verhoogt testosteronspiegel en heeft anabole werking

Paederia foetida
Extracten van de bladeren van de klimplant Paederia foetida verhogen de testosteronspiegel in ratten. Dat schrijven onderzoekers van de Hari Singh Gour University in India in de Journal of Men's Health. Het testosteronverhogende effect is groot genoeg om een forse gewichtstoename te weeg te brengen en de seksuele activiteit te verhogen.

In het Hindi heet Paederia foetida ook wel prasarini. Het is een plant die voorkomt in de bergen, en die in de ayurveda bekend staat om zijn seksuele stimulerende werking en zijn positieve effect op de aanmaak van sperma en de lichaamskracht. Standaardwerken als Pharmacognosy of Indigenous Drugs, opgesteld door de Central Council for Research in Ayurveda and Siddha, noemen de plant. Analyses hebben in Paederia foetida verbindingen aangetoond als hentriacontane, hentriacontanol, methylemercaptan, ceryl-alcohol en ursolic acid.

De onderzoekers, die eerder publiceerden over de testosteronverhogende werking van traditionele plantaardige aphrodisiacs als Pedalium murex, Anacyclus pyrethrum en Chlorophytum borivilianum, besloten ook de effecten van Paederia foetida wetenschappelijk te toetsen. Ze droogden de bladeren van de plant, vermaalden ze en maakten er een extract op alcoholbasis van.

Vervolgens gaven de onderzoekers de extracten aan mannelijke ratten. De proefdieren in de EE 50-groep kregen dagelijks per kg lichaamsgewicht 50 mg Paederia foetida-extract; bij de ratten in de EE 100- en EE 200-groep was dat respectievelijk 100 en 200 mg extract per kg lichaamsgewicht. Hier lees je hoe je de humane equivalenten van die doses kunt uitrekenen.

De dieren in de controlegroep kregen niks.

De dieren in de TG-groep kregen 2 keer per week een injectie met 0.5 mg testosteronsuspensionaat per kg lichaamsgewicht. Het hormoon was opgelost in arachide-olie.

In de 28 dagen dat het experiment duurde steeg de testosteronspiegel, vertelt de figuur hieronder. De hoogste dosis Paederia foetida verdubbelde de testosteronspiegel.

De tabel daaronder laat zien dat diezelfde dosis Paederia foetida zorgde voor een toename van het lichaamsgewicht met ongeveer 25 procent.


Paederia foetida verhoogt testosteronspiegel en heeft anabole werking


Paederia foetida verhoogt testosteronspiegel en heeft anabole werking


De testes werden zwaarder door het extract [de waarden hierboven staan in mg per 100 gr lichaamsgewicht, en hebben betrekking op dag 28]. De prostaat werd eveneens zwaarder, maar dat effect was niet statistisch significant.

Paederia foetida verhoogde de seksuele activiteit van de proefdieren. Hoe hoger de dosis, des te sterker was het effect.


Paederia foetida verhoogt testosteronspiegel en heeft anabole werking


"Paederia foetida treatment is capable of improving overall sexual behavior", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen. "Indicators of drug action include improved anabolic activity, enhanced sexual performance, and improved sexual vigor and body strength, resulting in an overall improvement in sexual function."

Bron:
JMH Vol. 9, No. 4, pp. 268276, December 2012.

Meer:
Stijging testosteronspiegel door Pedalium murex misschien permanent (11-12-2012)
Fikse dosis chrysin verhoogt aanmaak van testosteron (28-11-2012)
Hoe een flavonoid in peterselie de testosteronspiegel verhoogt (20-11-2012)