Opgeladen: 14-6-2024
Opgeborgen in: Paddenstoelen, Dementie & Alzheimer, Psychologie, Breinversterkers
Translation: Edible mushrooms protect cognitive abilities against aging (15-6-2024)

Paddenstoelen beschermen hersenen tegen veroudering

Als je een paar keer per week alledaagse paddenstoelen als champignons of oesterzwammen eet, blijven je hersenen beter in conditie als de jaren gaan klimmen dan als je nooit paddenstoelen eet. Dat rapporteren Engelse psychologen in Nutrients.


Paddenstoelen beschermen hersenen tegen veroudering


Studie
Engelse psychologen, verbonden aan de University of Reading, analyseerden de gegevens van 5091 inwoners van Norfolk die hadden meegedaan aan de European Prospective Investigation of Cancer-Norfolk. Van deze studiedeelnemers hadden de onderzoekers gegevens over het de inname van eetbare paddenstoelen als champignons, shiitakes en oesterzwammen.

Toen het onderzoek begon, waren de studiedeelnemers 40-92 jaar. De onderzoekers konden de studiedeelnemers 18 jaar volgen. Aan het einde van die periode hadden de studiedeelnemers tests gemaakt die iets zeiden over hun cognitieve vermogens. De onderzoekers keken vervolgens of er een verband was tussen de inname van paddenstoelen en de scores op de mentale tests.

Resultaten
Voor alle tests gold dat de cognitieve vermogens een beetje beter waren naarmate de studiedeelnemers meer paddenstoelen aten.

De figuren hieronder hebben betrekking op de scores voor de verkorte versies van de Mini Mental State Examination (MMSE) en de Extended Mental State Examination (EMSE). Psychiaters en gerontologen gebruiken de MMSE en de EMSE als ze willen weten hoe goed oudere mensen nog bij de tijd zijn.


Paddenstoelen beschermen hersenen tegen veroudering


Paddenstoelen beschermen hersenen tegen veroudering


Met statistische technieken hadden de psychologen het effect van de inname van groenen en fruit, geslacht, leeftijd, gewicht en lichamelijke gezondheid weggepoetst.

Actieve stoffen
In eetbare paddenstoelen zitten aminozuren als ergothioneïne, sterolen als ergosterol en polysacharides als lentinan. Die stoffen remmen niet alleen ontstekings- en verouderingsprocessen in de hersenen, maar lijken ook neuronen te prikkelen om nieuwe verbanden te vormen.

Conclusie
"The novel findings of this epidemiological study warrant further investigation but can be used to raise public health awareness about the potential benefits of mushrooms on cognitive function during ageing", schrijven de Britten.

Bron:
Nutrients. 2024 Jan 25;16(3):353.

Meer:
Lion's Mane houdt 50-plussers bij de cognitieve pinken (25-2-2023)
Gaan de jaren tellen? Champignons verbeteren het coördinatievermogen (8-4-2021)
Eetbare paddenstoelen halveren kans op beginfase dementie (26-10-2019)
Waarom paddenstoelen goed zijn voor je hersenen (30-12-2018)
Humane studie: Yambushitake is een breinbooster (28-2-2018)


Forse vermindering van de kans op dementie door vitamine D-suppletie Dossier BDNF | Hoe zomer en zonlicht je slimmer (en vrolijker) maken Zoveel uur slaap per dag minimaliseert kans op dementie

Forse vermindering van de kans op dementie door vitamine D-suppletie
Als je supplementen met vitamine D gebruikt, vermindert je kans op dementie met ongeveer veertig procent.

Dossier BDNF | Hoe zomer en zonlicht je slimmer (en vrolijker) maken
Nederlandse onderzoek suggereert dat zonlicht beschermt tegen depressie en dementie. Zonlicht verhoogt de concentratie BDNF in het bloed.

Zoveel uur slaap per dag minimaliseert kans op dementie
Vijftigplussers met minder dan 6 uur slaap per etmaal hebben 30 procent meer kans om op hun 75ste dement te zijn dan vijftigplussers met 7 uur slaap per etmaal.