15.04.2004

Paar keer een hoge dosis LHRH herstelt testosteronspiegel chemische bodybuilder

Paar keer een hoge dosis LHRH herstelt testosteronspiegel chemische bodybuilder
Onderzoekers uit Maastricht hebben een geval gepubliceerd van een bodybuilder die door anabolengebruik letterlijk geen LH en FSH meer aanmaakte. In het bloed van de man waren die hormonen, die de testes testosteron laten aanmaken, zelfs niet meer aan te tonen. Via een - nog steeds - experimentele methode slaagden de onderzoekers erin de hormoonaanmaak vande bodybuilder te normaliseren.

De bodybuilder had een jaar lang fors gebruikt, en toen twee keer een kuur van achttien maanden achter elkaar genomen. Daarbij gebruikte hij anabolen als methandriol, stanozolol, mesterolone, methenolone, trenbolon, nandrolon en masteron. Na de kuren was de axis van de 37-jarige man, die overigens niet rookte en geen alcohol dronk, ook na enkele maanden nog steeds niet hersteld.

Hij had last van acne, gynaecomastie en was bezig dikker te worden. Toen hij een specialist opzocht, vertelde hij dat hij zijn zin in seks was verloren.

Bij het eerste onderzoek werd niet duidelijk wat de man mankeerde. Hij was gespierd en had een goed doortraind lichaam. Zijn bloeddruk en hartslag waren normaal, net als zijn hart, longen en buik. Wel waren zijn testikels klein en zacht geworden.

De aanmaak van zaad was vreemd genoeg normaal. Een mililiter zaad bevatte 77 miljoen zaadcellen, al was de helft daarvan mild misvormd.

Bloedonderzoek maakte duidelijk dat de hormoonhuishouding van de bodybuilder was ontwricht. De aanmaak van cortisol, T4 en TSH was weliswaar normaal, maar de testosteronspiegel van de man was met 4.5 nanomol per liter abnormaal laag.

De onderzoekers besloten de man te behandelen met 50 microgram van het hormoon LHRH [structuurformule hieronder]. LHRH wordt aangemaalt door de hypothalumus, en stimuleert de aanmaak van LH door de hypofyse. Het werkte - alleen niet goed genoeg. De LH-spiegel van de man was na 2 uur gestegen tot 14.8 eenheden per liter bloed. Dat was te weinig.


Paar keer een hoge dosis LHRH herstelt testosteronspiegel chemische bodybuilder


Uit de literatuur hadden de onderzoekers opgemaakt dat het herstel van de axis na zware kuren in enkele gevallen letterlijk jaren kan duren. Daarom besloten ze de man met zwaardere middelen te helpen. Ze gaven hem, op drie achtereenvolgende dagen, 200 microgram LHRH.

Het werkte. De spiegel van LH, FSH en testosteron schoot omhoog.

De man liet zich een jaar na de ingreep 3 keer onderzoeken. Alle keren was zijn testosteronspiegel normaal: 11.2, 17.7 en 12.9 nanomol/liter.

De Maastrichtenaren concluderen dat artsen, die zware ex-gebruikers van anabolen onder hun hoede hebben, ook eens zouden moeten denken aan hoge doseringen LHRH om de testosteronproductie van hun patiënten weer op peil te helpen.

Bron:
Int J Sports Med 2003 Apr;24(3):195-196.