18.06.2014

Oxytocin is een dopingmiddel van niks

Oxytocin is een dopingmiddel van niks


Oxytocin is een dopingmiddel van niks
Volgens de koppen in kranten en webzines [metronews.ca June 12 2014] [dailymail.co.uk 10 June 2014] [nrc.nl 13 juni 2014] hebben we er weer een dopingmiddel bij. Injecties met het 'knuffelhormoon' of 'liefdeshormoon' oxytocin zouden spieren sneller laten herstellen. Maar voordat je het spul bestelt kun je misschien beter eerst even dit stukje lezen.

Oxytocin is een peptide hormoon dat vrijkomt tijdens het orgasme, maar ook als je softe dingen doet zoals knuffelen, het kijken naar huilfilms of plaatjes met puppies en andere dingen waar je als man niet over praat.

Synthetisch oxytocin is al jaren op de markt. Artsen geven het aan vrouwen waarbij de bevalling niet wil vlotten. Het zit ook in sprays die jonge moeders soms helpen om meer melk voor hun baby aan te maken.

Chemische sporters gebruiken oxytocin een enkele keer als cortisolremmer, vertellen de boards. [t-nation.com 1-30-2007] Meestal kopen ze het bij leveranciers van research chemicals, die ook myostatinremmers, SARM's en MGF in de virtuele schappen hebben liggen.


Oxytocin is een dopingmiddel van niks


Hoewel chemische sporters oxytocin niet als groeibevorderaar gebruiken, suggereert het artikel dat onderzoekers van Berkeley in de VS publiceerden in Nature Communications dat oxytocin wel degelijk zo'n effect kan hebben. In ouderen, tenminste. In jongeren werkt het averechts.

De onderzoekers injecteerden jonge en oude muizen gedurende 4 dagen dagelijks met 1 microgram oxytocin per gram lichaamsgewicht. Het humane equivalent van die dosis is - als je uitgaat van een bodybuilder van 100 kg - 100 mg oxytocin. Daarna veroorzaakten de onderzoekers spierschade in de gastrocnemius van hun proefdieren, en monitorden het herstel van het beschadigde weefsel.

YOTA = jonge muizen; kregen een injectie met een stof die oxytocin uitschakelt.
YOT = jonge muizen; kregen oxytocin.
YV = jonge muizen; kregen geen actieve stoffen toegediend.
OV = oude muizen; kregen geen actieve stoffen.
OOT = oude muizen; kregen oxytocin.

Eerste figuur: vorming van nieuwe spiervezels in de aangetaste spier. Tweede figuur: de ontwikkeling van jonge spiercel tot volwassen spiercel in het aangetaste weefsel.


Oxytocin is een dopingmiddel van niks


Oxytocin is een dopingmiddel van niks


Oxytocin is een dopingmiddel van niks


De onderzoekers maakten ook muizen die geen oxytocin meer konden aanmaken [KO]. Toen die op middelbare leeftijd waren [12 Months], hadden die ietwat kleinere spieren dan normale muizen [WT]. Dat zie je hierboven.

"The potent positive effects of oxytocin on muscle tissue homeostasis and repair that were uncovered in this study are thus promising for developing an effective and safe new clinical strategy where oxytocin and oxytocin receptor agonists might be potentially used as systemically applicable and sustainable molecules for combating the deterioration of muscle mass, strength and agility in the elderly", schrijven de onderzoekers.

De onderzoekers ontdekten dat de concentratie oxytocin in het bloed van de oude muizen een factor drie lager was dan in jonge dieren, en zeggen ergens in hun artikel dat hun injecties de oxcytocinspiegel in de oudere muizen 'op jonge hoogten' bracht.

Om die reden betwijfelen we of oxytocin inderdaad een interessante spiergroeibevorderende werking heeft. In 2011 publiceerden Australische onderzoekers, verbonden aan de University of New England, een studie naar het effect van het anabole steroid trenbolone op de concentratie oxytocin in stieren. [Physiol Genomics. 2011 May 13;43(9):467-78.] Die studie heette Chronic exposure to anabolic steroids induces the muscle expression of oxytocin and a more than fiftyfold increase in circulating oxytocin in cattle.

Een factor vijftig. Je leest het goed. En je moet daarbij bedenken dat de doses trenbolone die stieren krijgen, vergeleken met wat chemische atleten gebruiken, niet zoveel voorstellen. Waarom zouden sporters oxytocin gaan gebruiken als ze ook androgenen als trenbolone hebben?

Bron:
Nat Commun. 2014 Jun 10;5:4082.

Meer:
SARM RAD140 heeft al bij dosis van enkele milligrammen een anabole werking (9-6-2014)
Allopurinol voorkomt blessures profvoetballers (16-5-2014)
SARM FM-4AS-1 actief in spierweefsel, niet in huid, uterus en prostaat (8-3-2014)